Feestelijke plantdag 'Putten in het Groen'

20 februari 2014 om 00:00 Nieuws

PUTTEN - Zaterdag 1 maart is het zover! Dan start de uitdeeldag van het plantmateriaal voor de deelnemers aan het succesvolle project 'Putten in het Groen fase 3'. In totaal doen bijna vijftig bewoners in het buitengebied mee aan het derde beplantingsproject van de gemeente Putten en Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG). De belang-stelling is groot net als het aantal bomen en struiken dat wordt uitgedeeld: meer dan 13.200 stuks bosplantsoen als meidoorn, Gelderse roos, beuk en lijsterbes en meer dan 550 bomen, waaronder 180 hoogstamfruitbomen. Dat is meer dan tien voetbal-velden aan beplanting! Wethouder Nico Gerritsen en projectleider Robert Keizer van SLG zullen de plantdag om 9.15 uur openen. Zij planten samen een nieuwe boom op het terrein van de familie Van de Kamp aan de Nijkerkerstraat 74 in Putten.

Streekeigen beplanting

Het project 'Putten in het Groen, fase 3' is het derde beplantingsproject van de gemeente Putten en SLG. Bewoners van het buitengebied van de gemeente Putten konden met subsidie inheemse bomen en struiken planten op eigen terrein. Het doel is het buitengebied te voorzien van streekeigen beplanting, die hier landschappelijk gezien het beste passen, zoals een enkele boom, struikenrij, haag, hoogstamboomgaard of combinatie van mogelijkheden. In het buitengebied staan nu vaak soorten die van nature niet in Nederland voorkomen en hebben daardoor weinig betekenis voor vogels, insecten en kleine zoogdieren. Ook vanuit cultuurhistorisch oogpunt krijgt het landschap meerwaarde wanneer er inheemse soorten staan. In 2007 en in 2012 zijn met veel succes en enthousiasme vergelijkbaar projecten uitgevoerd in het westelijke buitengebied van Putten en Ermelo en in het oostelijk buitengebied van Putten. Allebei met veel succes en enthousiasme.

Uitdeeldag

De uitvoering van 'Putten in het Groen' is in handen van SLG. Alle deelnemers aan het project zijn door een adviseur van SLG bezocht. Voor ieder terrein is een inrichtingsplan gemaakt dat past binnen het landschapstype van de bewoner. Met subsidie van de gemeente is autochtoon en biologisch plantmateriaal besteld. In totaal gaat het om 13.200 stuks bosplantsoen, 145 knotbomen, 220 laanbomen en 180 hoogstamfruitbomen. Zaterdag 1 maart wordt dit plantmateriaal tijdens een feestelijke dag uitgedeeld aan de 47 deelnemers. Vrijwilligers van IVN Nijkerk/Putten, KNNV Ermelo/Putten en landgoedvrijwilligers Gerven en Hell helpen assisteren bij het opladen van het plantsoen.

Na het ophalen gaan de deelnemers aan de slag met het planten met als resultaat een gevarieerd buitengebied met streekeigen beplanting! Kijk voor meer informatie op www.landschapsbeheergelderland.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie