Column Fabrieksterrein

10 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

Emotionele overtuiging

Het handhaven van bouwverordeningen houdt de gemoederen bezig in Putten. Terecht dat in de politiek en vanuit de Puttense samenleving er kritiek geleverd wordt op de huidige uitvoering hiervan door het Puttense bestuur. Ik ben zeker niet tegen handhaven: als een overheid van burgers verwacht dat ze regels serieus nemen, moet die overheid dat zelf ook doen. Zorg dan wel dat je recente en concrete gevallen eerst oppakt waarvan bij betrokkenen de regels duidelijk waren. Daarmee neem je de wetgeving serieus genoeg. Dat hoeft dan niet door (ook) direct hard in te zeten bij die gevallen uit de tijd waarin regels en administratie op z'n zachtst gezegd wat minder duidelijk waren. Die oude gevallen komen later wel als politiek en samenleving daar de tijd rijp voor achten. Dat levert echt geen extra onduidelijkheid op voor diegene die weten dat ze ooit wat illegaals gebouwd hebben op hun terrein. Blijkbaar konden die de afgelopen jaren ook zonder veel gewetensbezwaren hun eigen illegale situatie onder ogen zien. Dat kan dan nog wel een paar jaar langer.

Politieke partijen zijn hier ook mee bezig gezien de aankomende gemeenteraadsverkiezingen van volgende maand. Het CDA begon daar vorig jaar al mee door één handhaving telkens opnieuw als het schrijnende voorbeeld met ons te delen via social media, hun nieuwsbrief en interviews met CDA-raadsleden in deze krant. Uiteindelijk ging het helemaal niet om de kwestie of er in deze situatie wel of niet terecht gehandhaafd werd. Nee, het werd door het CDA juist tot het schrijnend voorbeeld gemaakt omdat het handhavingsbevel was binnengekomen bij een gezin in een periode dat er onlangs een familielid was overleden. Ik vind het niet leuk om de afgelopen regels te schrijven, maar helaas koos het CDA hier toch echt zelf voor om dit emotionele voorbeeld te gebruiken als argument in een politieke kwestie. Emotionele betrokkenheid van een politieke partij bij leden en de samenleving is natuurlijk goed, maar emoties die niets met de politieke kwestie te maken hebben moet je daar los van blijven zien.

Op dit moment maakt Gemeentebelangen zich op een aantal van hun verkiezingsborden ook druk om deze handhaving. Op één van de borden staat "Handhaven, doe ff normaal man". Ik ben er voor mijzelf nog niet helemaal uit. Is deze tekst zogenaamd grappig bedoeld als verwijzing naar een populistisch schreeuwend Tweede Kamerlid die de premier zo schoffeerde? Of is het een eigen nietszeggende uiting van emotie. Als het om emotie gaat en Gemeentebelangen met dit soort kreten in de politieke arena gaat argumenteren, is men snel uitgediscussieerd. Misschien heb ik hem verkeerd ingeschat, maar ik zie lijsttrekker Klaas van de Werf deze woorden zo niet hardop tegen de betrokken wethouder zeggen of tegen de burgers. Waarom laat hij deze machteloze en botte uitroep dan wel groot onder zijn foto op de borden plaatsen?

Misschien is politiek in verkiezingstijd toch emotioneler dan het volgens mijn overtuiging zou moeten zijn.

Martijn Fabriek

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie