Strijden voor gerechtigheid in Uganda

6 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

PUTTEN - 'Een stem zijn voor degene die geen stem hebben'. 'Eén strijd, één avontuur, één jaar, één reis en uiteindelijk één dag. Een speciale dag voor gerechtigheid. Ga jij mee?' Een vraag die de Puttense Gerlinde Doppenberg en Mirjam Huisman volmondig met 'ja' hebben beantwoord. Zij gaan namelijk in mei naar Uganda om de Muskathlon te lopen.

door Angela de Graaf

Een marathon waar de sponsorgelden ten goede komen aan de slachtoffers van extreme armoede. Iets waar de dames graag de strijd voor aan gaan: ,,Niet meer verlammend toekijken, maar echt in actie komen voor het grote onrecht!" aldus Huisman. De Muskathlon in Ethiopië en Uganda organiseert de beweging de 4e Musketier in samenwerking met Compassion. In beide landen kunnen deelnemers een marathon wandelen (60 km), hardlopen (21,1 of 42.2 km) of mountainbiken (100 km). De routes zijn gecentreerd rondom Compassion projecten in gebieden van extreme armoede. De Puttense vrouwen hebben gekozen voor het hardlopen: ,,Ik ben een jaar geleden begonnen met hardlopen. Niet omdat ik het zo leuk vind, maar omdat bewegen goed voor je is. Daarnaast komen we zelf letterlijk en figuurlijk in beweging tegen armoede" aldus Huisman.

De uitdaging

De uitdaging van de deelneemsters is niet alleen het doel bereiken op sportief gebied, maar ook het behalen van het sponsorbedrag van € 10.000,-. Met dit geld heeft de organisatie Compassion de mogelijkheid om zich volledig in te zetten voor de allerarmsten in onder andere Uganda. Door de opbrengt hebben kinderen de mogelijkheid om toegang te krijgen tot een project van deze organisatie. In dit project krijgen de kinderen voedsel, onderwijs en geestelijke en sociale hulp. Daarnaast helpt de organisatie alleenstaande moeders met kinderen en jongeren aan de studie.

De strijd tegen onrecht

Het onrecht in Uganda is voor de deelneemsters een enorme drive om deze uitdaging aan te gaan: ,Voor mij is armoede en ellende van andere mensen altijd 'veilig' ver weg geweest, maar daar wil ik nu verandering in brengen. Dit is voor mij een enorme uitdaging en een grensverleggende onderneming, maar ik ga deze uitdaging graag aan!' aldus Doppenberg. Huisman kan deze drang voor gerechtigheid alleen maar beamen: ,,Als kind werd ik vaak geraakt door het onrecht en de beelden van kinderen die leven in armoede. Ik dacht als ik later groot ben dan wil ik daarheen om te gaan helpen. Dit is de kans om daadwerkelijk iets te mogen betekenen voor de kinderen en wezen in Uganda."

Run4Kids

Op 4 april zal er een speciale kinderloop worden georganiseerd op basisschool de Schuilplaats. De leerlingen strijden tijdens deze 'Run4Kids' voor hun leeftijdgenoten in Uganda. Meer informatie over de Muskathlon of over onze Puttense deelneemsters is te vinden op www.muskathlon.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie