Wij Putten vraagt Tweede Kamer uitstel overdracht zorgtaken

6 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

PUTTEN - Wij Putten heeft de Tweede Kamerfracties in Den Haag gevraagd om de overdracht van zorgtaken naar de gemeenten met één jaar uit te stellen. Dit naar aanleiding van het dorpsgesprek dat Wij Putten afgelopen vrijdag heeft gehouden.

Wij Putten had het dorpsgesprek georganiseerd om te inventariseren wat er onder organisaties in de zorg en zorggebruikers al bekend is over de overdracht van zorgtaken naar de gemeente, per 1 januari 2015. Die overdracht gaat gepaard met een bezuiniging op het budget van 25 tot 40 procent. Rond de vijftig mantelzorgers, ontvangers van zorg en vertegenwoordigers van organisaties namen deel aan het gesprek, waaruit naar voren kwam dat er vooral nog heel veel níet bekend is.

Vooral onder de ontvangers van de zorg is de onzekerheid groot, zo bleek. Hoe zouden zij het moeten redden als de aangeboden zorg volgend jaar zou halveren, vroeg gespreksleider Herman Luitjes een aantal aanwezigen. “Dat zou wel heel moeilijk worden”, vertolkte een 94-jarige dame de gevoelens van velen. “Maar ja, eerst maar eens zien of ik er dan nog ben”, relativeerde ze. Ook kwamen er vele schrijnende gevallen aan het licht, zoals van een 80-jarige vrouw, die mantelzorger is voor haar dementerende echtgenoot. Ze kan het nauwelijks aan, nog los van het verdriet dat ze ervan heeft dat haar man op het niveau van een 4-jarige functioneert.

Ook vertegenwoordigers van organisaties die aan het gesprek deelnamen, zoals SWP, Icare, Buurtzorg, de WMO Raad en de Stichting Grensverleggende Talenten, hadden meer vragen dan antwoorden, zo werd duidelijk. Al kwamen die antwoorden er tijdens het dorpsgesprek ook niet, raadslid Wilma van Voorst-Ruiter van Wij Putten toonde zich zeer tevreden met de inbreng van de organisaties, maar vooral ook van de mantelzorgers en de ontvangers van de zorg. “Wij moeten in de raad besluiten nemen en kunnen dat niet gefundeerd doen zonder uw inbreng”, aldus het raadslid.

Voor Wij Putten leverde het gesprek een bevestiging op dat politiek Den Haag er goed aan zou doen om de hele operatie een jaar uit te stellen, zoals een groeiend aantal partijen en organisaties bepleit. De partij heeft de fracties in de Tweede Kamer inmiddels een brief gestuurd, waarin de partijen wordt gevraagd zich achter dit uitstel te scharen. In de raadsvergadering van 6 maart gaat Van Voorst bovendien voorstellen dat de gemeenteraad dit standpunt overneemt.

In Putten zijn bijna tweeduizend mensen afhankelijk van zorg.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie