Techniek is overal

11 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

Onderwijs en bedrijfsleven dichter bij elkaar brengen: dat is wat Platform Techniek Noordwest Veluwe al ruim 12,5 jaar beoogt. Met dit doel zijn maar liefst 1600 leerlingen van het voorbereidend en voortgezet onderwijs vanaf november 2013 t/m januari 2014 naar De Techniek Academie in Harderwijk gekomen. Daar beleefden zij Techniek in Beeld onder begeleiding van vierdejaars MBO Techniekstudenten van het ROC Landstede.

Eerst werd er een filmpje getoond van Techniek Talent (www.techniektalent.nu) over de Zeven Werelden van Techniek. Techniek is overal; iedere leerling zal in een van de ‘Werelden van Techniek’ een interessegebied herkennen. Vervolgens werden de leerlingen in groepjes verdeeld en namen de MBO studenten hen mee op ‘een rondreis’ door De Techniek Academie. Bij vijf verschillende werkstations konden de leerlingen techniek beleven. Wat vooral zichtbaar werd was het enorme enthousiasme en de interesse die de leerlingen hadden. Zij maakten allemaal een windmolentje met een zonnecel. Verder waren er diverse technische werkstations zoals een schietspel, een labyrint, een robotarm, een graafmachine en een elektrotechnisch opdrachtenbord. Door de techniek te beleven, ontdekten de leerlingen hoe leuk techniek is!

Zowel de leerlingen als hun docenten, MBO studenten en organisatoren hebben genoten. Daarnaast was De Techniek Academie een ware gastheer en was er alle gelegenheid om kennis te maken met deze mooie vakopleiding. Nadat dit event jarenlang op een boot werd gehouden (Techniek aan Boord) was dit keer gekozen voor een vaste locatie; De Techniek Academie is uitermate geschikt voor een dergelijke activiteit omdat hier de werkvloer van een bedrijf zichtbaar is.

Techniek in Beeld is het eerste onderdeel van Tour de Technique. Een tweede onderdeel zijn de bedrijfsbezoeken die de leerlingen in het tweede jaar van het VO kunnen maken, met als doel een toekomstige (technische) werkplek te gaan bekijken (bijvoorbeeld een bedrijf in combinatie met een zwembad) en interesse te kweken om voor techniek te kiezen. Al deze activiteiten zijn mogelijk gemaakt en gefinancierd door ondermeer de leden van Platform Techniek Noordwest Veluwe, de Provincie Gelderland, POA Noord Veluwe, TechniekTalent, OTIB/LPI en niet te vergeten door de inzet van bijzonder veel enthousiaste mensen. Lees meer op www.platform-techniek.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie