Column Seibels

6 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

Ja toch? Niet dan?

Er gaat geen dag voorbij of iemand neemt het woord populisme in de mond. En ik moet toegeven dat het een woord is dat met name in politieke kringen en onder leftwing-wannabees wordt gebruikt om ons duidelijk te maken dat er iets of iemand helemaal niet deugt. Volgens mij wordt het woord ‚populisme' als synoniem gebruikt voor ‚wat de ander doet of zegt, zint me helemaal niet'. Welnu, als het zo bedoeld is, doet het geen recht aan de werkelijke inhoud van het woord populisme.

„Populisme komt van het Latijnse 'populus', hetgeen "volk" betekent. Populisten zeggen in naam van het volk te spreken. Het slaat op een politieke stijl, eerder dan op een ideologie als een discours dat het volk centraal stelt. Als communicatiestijl is het populisme door eender welke ideologie te gebruiken. Ze gaat uit van de onderdrukking van de bevolking door een elite en streeft naar een samenleving waar het volk de staat beheert. Hierbij refereert ze aan de economische en de sociale status van de "gewone man". Gevestigde politieke partijen bestempelen soms nieuwkomers als populistisch.", zo las ik ergens.

Maar als ‚Mens ga koken' uitgelegd wordt als populistisch, hoe populistisch is het dan om het stemvee voor te liegen met mededelingen als: ‚met ons geen cent meer naar Europa', of neem wat mij betreft de verkiezingsslogans op de plakaffiches. Allemaal leuk bedoeld om de 'stemgerechtigden' die men nodig heeft, in een humoristische of meegaande stemming te brengen. Dat is waarachtig niet minder populistisch dan het populisme waarvan enkele politici bijna dagelijks van beschuldigd worden.

Ja, ik weet het. Het doet pijn en het is confronterend. Maar ik wil nog een stapje verder gaan en gewoon vasstellen dat geen partij ooit aan regeren zou zijn toegekomen als men zich niet van populisme had bediend. Zit u nog? Mooi, dan kan ik doorgaan, want ik word er persoonlijk niet goed van door steeds maar weer het woord populisme te horen van iederen die het als modegag gebruikt.

Het is blijkbaar goed gebruik geworden door met populistische granaten te gooien. Bovendien is het zo gezellig veilig omdat je jezelf altijd kunt wijsmaken dat jij het wel heel erg goed begrijpt en de ander wel een hele grote idooot moet zijn.

Nu hoop ik van ganser harte dat u mij niet meteen als populist gaat labelen door te veronderstellen dat Kas wel erg rechts praat. Wie mijn columns leest, weet dat ik politiek gezien niet links, niet rechts en ook niet in het midden te lokaliseren ben. En dat wil ik graag zo houden.

Nu valt het natuurlijk op plaatselijk niveau nog wel mee met het populisme, vooral omdat men liever spreekt van verkiezingsleuzen. Maar neemt u maar van mij aan dat elke verkiezingsleuze populistische trekjes heeft. Wat dacht u van de Christen Unie. 'Geef geloof een stem'. Prachtig natuurlijk want met een dergelijke populistische kreet mag u van de Christen Unie net zo goed CDA of SGP stemmen. En dan Gemeentebelangen. Volgens die partij maakt zij het verschil. Welk? Geen idee. Maar het is zo populistisch dat iedereen ermee alle kanten uit kan. En last but not least roept Okko van het CDA dat deze partij voor iedereen zorgt. Kijk, daar zaten we op te wachten. Stem op het CDA want dan wordt er voor je gezorgd. Populistischer kan het eigenlijk niet. Ja toch? Niet dan?

Gewoonlijk begonnen die partijen ook als "een stem" uit "het volk".

Renger Kas 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie