Repair café maakt het

7 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

PUTTEN - Half mei wordt het Repair Café opgericht. iedere maand zullen vrijwilligers van het Repair Café in het Inloophuis te Putten aanwezig zijn om mensen te helpen om gebruiksgoederen en kleding te repareren.

door Maranke Pater

Overal in het land duiken Repair Cafés op: plekken waar mensen onder begeleiding van vrijwilligers gebruiksgoederen kunnen repareren. Van kapotten koffiezetapparaten tot complete wasmachines: het gebeurt maar al te vaak dat op het moment dat iets stuk gaat het wordt weg gegooid als een eigenaar iets niet kan maken. Zonde, zo vinden Ria Hoving en Olaf Borkent.

Hoving: ,,Ook in Putten zou een Repair Café niet misstaan. We leven in een wereld waar teveel wordt weggegooid wat hartstikke slecht is voor het milieu." Het Repair Café rust op drie pijlers. In eerste instantie is daar de duurzaamheid, het is immers zonde om materialen weg te gooien. Borkent: ,,Als iemand je kan leren hoe je iets zelf kunt maken, kun je een volgende

keer de machine zelf repareren. Hartstikke handig en goedkoop. Zo gaat een apparaat veel langer mee." De tweede reden om een Repair Café op te zetten is het respect voor het oude ambacht. Hoving en Borkent hopen vele vrijwilligers te vinden die werkeloos thuis zitten, gepensioneerd zijn of vrije tijd om handen hebben. Met specifieke kennis over een bepaald beroep. Hoving: ,,Dat kunnen bijvoorbeeld kledingverstellers zijn, of naaimachinereparateurs" Niet gek dat de derde pijler 'ontmoeting' is.

Mensen die het leuk vinden om eens per maand anderen te helpen en te ontmoeten kunnen bij het Repair Café terecht. Het Repair Café gaat zitting nemen in het Inloophuis in Putten in de Achterstraat. ,,Het leuke is aan de vrijwilligers is dat iedereen op een eigen creatieve manier een probleem verhelpt. Zo kennen we een dame die kleding verstelt door een speciale viltmethode in te zetten. Die kennis gaat door het door te geven aan anderen nooit meer verloren", aldus Hoving. In het Inloophuis is het de

bedoeling dat tijdens het Repair Café mensen vooral met kleine gebruiksgoederen komen om deze te laten repareren. Op den duur hopen Hoving en Borkent in de toekomst ook middagen te organiseren waarop grote apparaten aan de beurt komen. Van het plakken van een fietsband tot het repareren van een droger. Borkent: ,,Iemand kan bijvoorbeeld een kapotte stoelpoot hebben. Een gepensioneerde meubelmaker kan hier bij van dienst zijn en samen met de eigenaar van de tafel bedenken hoe ze samen dit probleem gaan aanpakken."

Er worden vrijwilligers gezocht op verschillende vlakken. Het liefste mensen met een talent op een bepaald gebied. Hoving: ,,Sommige mensen zullen snel zeggen: 'wat ik kan is zo gewoontjes' maar wie een talent heeft, onderschat vaak zijn of haar eigen kunnen." Het Repair Café wordt naar alle waarschijnlijkheid één keer in de maand op de zaterdagochtend gehouden. Het café start bij voldoende vrijwilligers.

Voor aanmelding of meer informatie: telefoon: 0649887938.Voor meer algemene informatie:

www.repaircafe.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie