Kick-off 40Dagentijd Project 'Weg uit de honger'

5 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

PUTTEN - Het 40Dagentijd Project 'Weg uit de honger' van Young Focus is vorige week van start gegaan. Young Focus is een stichting die werkt onder de allerarmsten gezinnen die wonen in de sloppenwijken op en rond de vuilnisbelt 'Smokey Mountain' in Manilla in de Filippijnen. Het project is gestart op drie basisscholen, Christelijk College Groevenbeek en verschillende kerken in Putten.

Door Angela de Graaf

De opbrengst van het project 'Weg uit de honger' ondersteunt het voedselproject waarbij 75 ondervoede kinderen in ieder geval één gezonde maaltijd per dag ontvangen. Het project helpt niet alleen ondervoede kinderen binnen de diverse onderwijsprogramma's van Young Focus. De organisatie helpt namelijk ook de ouders van deze kinderen. Zij leren onder andere om een gezonde maaltijd bereiden, hygiënisch te werk te gaan en ondervoeding in hun eigen families tegen te gaan of te voorkomen. Het verstrekken van voeding gaat dus hand in hand met onderwijs over voeding.

Scholen in actie

De leerlingen van de basisscholen de Gabriël, de Pelikaan en Hoef zette zich de komende weken samen met de leerlingen van Christelijk College Groevenbeek in voor Young Focus.

Er worden verschillende acties georganiseerd. De leerlingen van groep 8 gaan bijvoorbeeld armbandjes verkopen. Deze sieraden hebben de tieners van Smokey Mountain gemaakt met het project Fair Jewelry. Afgelopen donderdag en vrijdag was de kick-off van de goede doelen actie voor Young Focus op Groevenbeek. Groevenbeek Ermelo startte met een heuse lesnacht van donderdag op vrijdag. Groevenbeek Putten kreeg vrijdagochtend presentaties over het project. Groevenbeek verbindt ook een uitwisselingstraject aan het project. Vier leerlingen van de school worden uitgekozen om voor tien dagen naar de Filippijnen af te reizen. Groevenbeek is door dit goede doelen project genomineerd voor de Global Award van Edukans.

Uitwisselingsproject

De 18e jarige Tim Leneman kan het uitwisselingsproject aanraden voor alle leerlingen. Hij vertrok in oktober 2012 samen met Lieke Koster, Danique Schimmel en Marnix Schipper voor tien dagen richting de Filippijnen: ,,Ik ben zelf geboren in Ethiopië en vervolgens geadopteerd. Mede daardoor voelde ik de laatste jaren steeds meer voor ontwikkelingswerk. Ik wilde op de een of andere manier graag iets terug doen voor de mensen." Het verschil tussen arm en rijk is iets wat Leneman erg is bijgebleven van zijn periode in Manilla: ,,Het verschil met Nederland is groot, maar er is daar ook een grote kloof tussen rijkdom en armoede. In het rijke gedeelte van de stad Manilla lijkt het namelijk net op Almere. Als je dan daar over een bruggetje naar het arme gedeelte loopt wordt je wel even met beide benen op de grond gezet. Je beseft dat je dan erg dankbaar mag zijn voor hetgeen wat je hebt. Je vindt het al heel snel normaal, maar dat is het absoluut niet."

Stem geven

Wilma Vlug is contactpersoon namens Young Focus voor het 40dagentijd Project van de gezamenlijke kerken en voor de deelnemende scholen: ,,We willen graag een stem geven aan de jongeren die dat niet kunnen. Het zijn geen zielige kinderen. Het zijn juist enorme bikkels. Ze hebben simpelweg gewoon een kans nodig." De leerlingen van Groevenbeek kunnen iets betekenen voor de Filippijnse leerlingen, maar andersom net zo goed volgens Vlug: ,,De bewustwording is een belangrijk onderdeel in dit project. Wat kunnen wij eigenlijk van deze jongeren leren?"

Kerken

Tijdens het project 'Weg uit de Honger' staan deelnemende kerkgemeentes de komende zeven weken in het teken van bezinning en vasten: ,,Weg uit de honger kunnen we op twee manier bekijken. Samen weg uit de lichamelijke honger en weg uit de geestelijke honger. Met het 40dagentijdproject, dat 5 maart van start is gegaan, hebben we geprobeerd beide aspecten te combineren", aldus Vlug. Voor alle leeftijdsgroepen zijn ideeën voor inzamelingsacties en andere initiatieven ontwikkelt rond de Veertigdagentijd.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie