Op basis van de nu geldende coronamaatregelen mogen maximaal 2 volwassenen op 1,5 meter afstand van elkaar bij het carbidschieten en het vreugdevuur aanwezig zijn.
Op basis van de nu geldende coronamaatregelen mogen maximaal 2 volwassenen op 1,5 meter afstand van elkaar bij het carbidschieten en het vreugdevuur aanwezig zijn. Archieffoto Aalt Guliker

Burgemeester Putten: ‘Carbidschieten en vreugdevuren mag op oudejaarsdag’

17 december 2020 om 12:26 Overig

PUTTEN Burgemeester Henk Lambooij van de gemeente Putten heeft donderdagochtend groen licht gegeven voor het carbidschieten en ontsteken van vreugdevuren op oudejaarsdag. Dat mag op oudejaarsdag vanaf 10.00 uur tot 02.00 uur nieuwjaarsdag. Dit moet wel van tevoren via een formulier worden gemeld bij de gemeente, dat kan tot en met donderdag 24 december. 

De burgemeester geeft aan niet over één nacht ijs te zijn gegaan bij zijn besluit. ,,Carbidschieten is een mooie traditie, hetzelfde geldt voor het ontsteken van vreugdevuren. Tegelijkertijd mag er op dit moment ook heel veel niet. Dat maakte de beslissing complex.” 

Op basis van de nu geldende coronamaatregelen mogen maximaal twee volwassenen op anderhalve meter afstand van elkaar bij het carbidschieten en het vreugdevuur aanwezig zijn.

PERSOONLIJKE BRIEF De personen die zich bij de gemeente aanmelden voor het carbidschieten en het ontsteken van de vreugdevuren ontvangen een persoonlijke brief van de burgemeester. 

In de brief wijst Lambooij hen op de persoonlijke verantwoordelijkheid: ,,Er mag heel veel niet in ons land. Denk aan de horeca die nog altijd dicht zit. Denk aan de vele evenementen die niet door kunnen gaan. Denk aan de detailhandel die het moeilijk heeft door alle maatregelen. U mag dus wél carbidschieten en een vreugdevuur ontsteken. Dat schept verplichtingen en daar wijs ik u met klem op. Wij zien daar scherp op toe. Daarbij adviseer ik u nadrukkelijk om de berichtgeving rondom de coronamaatregelen te volgen. Het kan zijn dat de maatregelen nog wijzigen.’’  

SLA OVER De gemeenten Ermelo en Harderwijk, waarmee Putten op het gebied van veiligheid samenwerkt, gaven eerder al groen licht voor carbidschieten en vreugdevuren. Maar buurgemeenten Barneveld en Nijkerk hebben dat juist verboden. ,,Dat maakte het besluit voor mij nog lastiger, want het buitengebied van Putten grenst aan deze twee gemeenten’’, zegt Lambooij. 

Opvallend is verder dat de Apeldoornse burgemeester Ton Heerts vandaag als voorzitter van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland, waaronder ook Putten valt, een dringende oproep heeft gedaan om carbidschieten dit jaar over te slaan.

BELASTING ZORG Toch besloot Lambooij ,,na ampele overwegingen’’ tot het toestaan van carbidschieten en oudejaarsvuren. ,,Een belangrijk argument is voor mij dat carbidschieten in onze gemeente nog nooit tot ongelukken heeft geleid. Daarmee is de kans op extra belasting van de zorg, één van de redenen voor het landelijk vuurwerkverbod, wat dit betreft minimaal.’’

De burgemeester wijst er ook op dat Putten een lange traditie heeft met carbidschieten op eigen erf. ,,Dat is over het algemeen kleinschalig, jaarlijks krijgen we tussen de 40 tot 45 meldingen. Er zijn geen grote carbid-evenementen, zoals eerdere jaren in Nijkerkerveen.’’

Lambooij verwacht niet dat er, bijvoorbeeld door het vuurwerkverbod, meer aanvragen komen voor carbidschieten en vreugdevuren. ,,Er mogen per locatie én op eigen terrein niet meer dan twee volwassenen bij elkaar zijn. Dan is de gezelligheid er toch voor een deel vanaf.’’

WAARDEVOLLE TRADITIE Het preventief voorkomen van samenscholingen is een argument dat zowel bij het vuurwerkverbod als bij het verbieden van carbidschieten uitdrukkelijk wordt genoemd. Datzelfde geldt voor het weghalen van extra druk bij handhavers.
De burgemeester is zich daar terdege van bewust. ,,Maar alles overwegende wil ik Putten deze waardevolle traditie niet onthouden. En ik heb er vertrouwen in dat Puttenaren zich aan de regels zullen houden.’’

CARBIDSCHIETEN Inwoners kunnen toestemming vragen voor carbidschieten op oudejaarsdag tussen 10.00 uur en nieuwjaarsdag 02.00 uur. Het betreft carbidschieten buiten de bebouwde kom, op eigen terrein, met melkbussen en/of dergelijke installaties met een maximale inhoud van 50 liter. Er mag alleen gebruik worden gemaakt van acetyleengas, afkomstig van een mengsel van carbid (calciumacetylide) met water.

VREUGDEVUREN Puttenaren kunnen daarnaast ontheffing aanvragen voor het houden van een vreugdevuur op eigen terrein op oudejaarsdag, eveneens tussen 10.00 uur en nieuwjaarsdag 02.00 uur. De vreugdevuren mogen op oudejaarsdag vanaf 00.00 uur worden opgebouwd. Binnen de bebouwde kom zijn vreugdevuren niet toegestaan. 

AANVRAGEN Het ‘Meldingsformulier carbidschieten’ is in te vullen via www.putten.nl/carbidschieten. Het ‘Aanvraagformulier ontheffing vreugdevuur’ is in te vullen via www.putten.nl/vreugdevuur. Inwoners kunnen de formulieren ook afhalen in het gemeentehuis aan het Fontanusplein 1 of downloaden vanaf de website van de gemeente. Bij de aanvraag leveren inwoners een situatieschets in, waarop is aangegeven vanaf welke locatie zij met carbid gaan schieten en/of het vreugdevuur ontsteken.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie