Afbeelding
ARJEN GERRITSMA

De woonkamer van Ad Elemans staat vol met kerststallen

24 december 2020 om 13:13 Mensen

NIJKERK Maar liefst 110 kerststallen heeft Ad Elemans (83 jaar) in zijn woonkamer staan. Als kind zag hij een kerststal in een kerk en figuurzaagde hij van triplex een stalletje. Daarmee was de basis van zijn bijzondere hobby gelegd. De kerststallen verzameling is te bezichtigen tijdens ‘Kerststallen Gluren Nijkerk’, tot en met 27 december.

Een levensgrote afbeelding van een kerststal prijkt op de garagedeur van Elemans. ’s Avonds is deze verlicht door ingebouwde spotjes. Boven de kerststal hangt een groot bord met de tekst ‘Prettige Feestdagen’. Een grote houten kerstboom staat naast zijn voordeur met de tekst ‘Vrede’. Ook de kerstboom is ’s avonds aangelicht. Hier woont overduidelijk een groot fan van kerststallen.

Al sinds zijn kinderjaren is Elemans een liefhebber van kerststallen. ,,Als kind van een jaar of 5 of 6 zag ik een kerststal in de kerk en dat vond ik zo mooi. Net als een engel die knikte als je er geld in deed. Ik heb er ook vals geld ingestopt”, zegt hij lachend. ,,Ik heb toen zelf een kerststal gemaakt. Bij Meubelfabriek Tijsseling haalde ik stukjes triplex uit de afvalbak. Met een figuurzaag heb ik toen de kerststal, de bijbelse figuren en de dieren, uitgezaagd. Toen moesten ze nog beschilderd worden, maar dat kon ik niet. Mijn vriend Kees de Kort kon dat wel en heeft dat voor mij gedaan.”

NIEUWE KERSTSTAL Beide jongens konden niet vermoeden dat ze later van hun hobby hun werk zouden maken. Elemans is timmerman/aannemer geworden en De Kort schilder, ontwerper en illustrator. Hij is vooral bekend om zijn illustraties van bijbelverhalen. Elemans vertelt dat hij ieder jaar een nieuwe kerststal maakte, omdat hij dat zo leuk vond. De oude werden verbrand. ,,Als ik een nieuwe kerststal had gemaakt, ging ik mos halen om de kerststal op te vullen. Bij Alfrink ging ik riet halen voor het dak van de stal. Ze verkochten wijn en dat riet zat tussen de flessen in dozen. Mijn vriend Kees kwam met het idee om een klein rond spiegeltje in de stal te leggen en de schapen eromheen te zetten. Het spiegeltje was dan een vijvertje.”


ARJEN GERRITSMA

VERZAMELING Elemans vertrok in zijn jonge jaren naar Canada om er een bestaan op te bouwen. ,,In Canada zag ik driedimensionale beeldjes voor de kerststal en die heb ik toen gekocht.” Deze beeldjes heeft hij nog en staan opgesteld in zijn woonkamer. Vrijwel al zijn kerststallen komen uit het buitenland en heeft hij gekocht of gekregen. Er zitten bijzonder fraaie exemplaren bij, zoals een grote engel met op haar gewaad de bijbelse figuren uit de kerststal geschilderd. En miniatuur kerststallen in lucifersdoosjes, kerstballen, een flesje en in bewerkte houten doosjes. Er staan kleurrijke en sobere kerststallen van diverse afmetingen.

Mijn dochter pakt de kerststallen uit en zet ze neer. Dan zie ik weleens kerststallen waarvan ik niet meer weet dat ik ze had

Op tafel ligt een groot boek met daarin een pop-up van een kerststal. Ieder jaar in december staat de verzameling met grote precisie uitgestald in de woonkamer van Elemans. ,,Mijn dochter pakt de kerststallen uit en zet ze neer. Dan zie ik weleens kerststallen waarvan ik niet meer wist dat ik ze had”, zegt hij. De verzameling blijft tot Driekoningen staan en dan pakt de dochter van Elemans alles weer zorgvuldig in.

VEEL REACTIES De inmiddels overleden echtgenote van Elemans hield ook van de kerststallen. Waarschijnlijk blijft de verzameling in de familie, want zijn twee dochters zijn er ook op gesteld. Nadat de verzameling dit jaar in de woonkamer was neergezet, las Elemans in de krant dat ‘Kerststallen Gluren Nijkerk’ werd georganiseerd. Hij gaf zich op bij Trudy Doornhof-Molenaar, een van de organisatoren, die toevallig bij hem in de straat woont. ,,Ze vroeg of ik een foto wilde maken van de kerststallen en die wilde mailen, maar daar ben ik niet zo handig in. Toen is ze langsgekomen en heeft ze een filmpje gemaakt en op Facebook gezet. Daar heb ik al veel reacties op gekregen.”

PRAATJE Elemans laat dan ook graag zijn verzameling aan belangstellenden zien. Hij maakt heel graag een praatje met zijn bezoekers. ,,Iedereen is welkom, ik ga uit van het goede van de mens”, zegt hij. Belangstellenden zijn welkom om de kerststallen binnen te bezichtigen tot en met 27 december. Men wordt vriendelijk verzocht om met niet meer dan twee personen tegelijk binnen te komen, de anderhalve meter afstand in acht te nemen en een mondkapje te dragen. Het adres van Elemans is: Wallerstraat 105 in Nijkerk.

KERSGROET Trudy Doornhof-Molenaar, een van de organisatoren van ‘Kerststallen Gluren Nijkerk’, laat in een reactie weten dat 117 deelnemers zich hebben aangemeld die hun kerststal(len) graag aan bezoekers willen laten zien. ,,Jesse Buitenhuis heeft een vlog over ‘Kerststallen Gluren’ gemaakt en toen gingen de aanmeldingen snel”, vertelt ze. De vlog is te te bekijken op: https://youtu.be/24KU-lD6uM4..

Iedereen is welkom, ik ga uit van het goede van de mens

Met de slogan ‘kerststallen gluren is kerstgroet sturen’ worden de bezoekers van Kerststallen Gluren opgeroepen om een stapel kerstgroeten of een mooie tekening of kaart mee te nemen, om bij de eigenaren van de kerststallen in de bus te doen. Helaas is een vossenjacht in verband met de nieuwe maatregelen van het coronavirus niet verantwoord. Kinderen, van 4 tot 10 jaar, van de Kruiskerk, Vredeskerk en Katholieke kerk hebben wel een tasje gekregen. Een puzzel en tekening zijn te downloaden op de jeugdpagina van www.kruiskerknijkerk.nl. De raamsticker met het logo van ‘Kerstallen Gluren Nijkerk’, een silhouet van de kerststal met Jozef, Maria en de kribbe van het kindje Jezus, kan nog besteld worden via: www.liefencreatief.nl.

Onder de naam ‘Kerststallen Gluren Nijkerk’ is er een Facebookpagina opgezet die inmiddels 450 volgers heeft. Hierop is het laatste nieuws te lezen, onder meer over de wandel- en fietsroutes langs de kerststallen. Tevens is er een QR-code van de routes aangemaakt voor mensen die geen Facebook hebben. 

Meer informatie: kerststalnijkerk@gmail.com of mobiel: 06 – 38 89 30 35 (Trudy Doornhof - Molenaar).

Door Belinda van der Horst

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie