Afbeelding
Hoe blijft zwarte kleding zwart

Hoe blijft zwarte kleding zwart

15 januari 2021 om 07:05 Partnercontent

Je kent hem wel: die reclame met Jules Deelder over zwarte kleding. De eerste keer dat je je zwarte jeans wast, is de zwarte kleur opeens vervaagd. Hoe kun je zwart nu zwart houden? In dit artikel bespreken we een aantal regels hoe zwart, gewoon zwart blijft.

Niet te vaak wassen

Het is over het algemeen bekend dat kleding wassen zorgt voor het vervagen van de verf uit je kleding. Helemaal donkere (en zwarte) kleding is hier gevoelig voor. Was daarom je zwarte kledingstukken alleen wanneer het echt nodig is. Een wasbeurt overslaan, zodat de kleur donker blijft is dus een aanrader. Met de volgende tips zorg je ervoor dat je minder hoeft te wassen:

  • Deodorant vlekken op je favoriete zwarte T-shirt? Geen nood, een droge spons helpt je al een heel eind op weg.         
  • Draag laagjes: wanneer je een gilet draagt over een zwart overhemd, zal het minder snel vuil worden.         
  • Wissel af: draag je donkere kleding bijvoorbeeld enkel tijdens die paar uurtjes dat je gaat shoppen. Daarna kan je thuis weer een comfortabele, lichte outfit kiezen en je zwarte jeans weer aan de kant leggen.         
  • Toch een vlek op je donkere jasje? Gebruik tussen wasbeurten door een vlekkenverwijderaar.

Sorteren op kleur

Bovendien helpt het wanner je je was sorteert op kleur. Het is simpel: zwart bij zwart, kleur bij kleur en wit bij wit. De reden hiervoor ligt bij het uitlopen van verf. Denk maar eens aan die film scenes waarbij iemand de was doet met rode en witte kleding, en alle kleding er roze uit komt! Dat wil je bij een zwart T-shirt niet laten gebeuren.

Was je zwarte kleding nooit warmer dan 30 graden. Kies altijd voor een wasmiddel dat speciaal voor donkere kleuren dient. Zorg er voor dat het wasmiddel vloeibaar is, want poeder lost niet goed op in koude temperaturen. Ook je zwarte shirt of jeans binnenstebuiten wassen, zal je de kleur extra beschermen.

Je kunt ook sorteren op gewicht. Ondergoed en delicate kledingstukken bij elkaar, omdat ze dan minder schuren. Was daarom een mooi T-shirt nooit met een zware jeans.

Tips en trucs van grootmoeder

We sluiten af met een paar trucjes van (groot-) moeder, zodat jouw zwarte jeans altijd zwart blijft. Voeg bijvoorbeeld eens 100 gram zout toe aan de wastrommel. Zo voorkom je dat de verf kan uitlopen. Helemaal bij het wassen van donkere kleding is deze truc zeer effectief. Daarnaast is een scheut azijn effectief. Het fixeert de kleur en werkt als natuurlijke wasverzachter. Ongelooflijk maar waar, twee kopjes espresso aan je wastrommel toevoegen werkt ook goed. Het werkt als natuurlijk kleurmiddel. Dit moet je echter wel alleen bij donkere kleding doen, niet bij je witte broek.

Na het wassen

Verkies stomen boven strijken. Wanneer je toch wilt strijken, doe dat dan op de laagst mogelijke temperatuur en binnenstebuiten. Drogers kun je beter niet gebruiken. Het is beter voor de heren kleding als het hangt. Hierbij is het belangrijk dat direct zonlicht vermeden wordt. (Zon)licht en warmte zijn de grootste vijanden van je favoriete zwarte shirt. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie