Het oude pand van Van Rossum verkeert volgens college in slechte staat.
Het oude pand van Van Rossum verkeert volgens college in slechte staat. BDUmedia

Geen boekenmarkt in pand Achterstraat

12 januari 2021 om 13:52 Politiek

PUTTEN Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten om het verzoek van het Puttens Historisch Genootschap waarin men vraagt om een deel van het pand aan de Achterstraat 35 te gebruiken voor hun boekenmarkt af te wijzen.

Sinds een aantal jaren maakt het Puttens Historisch Genootschap gebruik van de voormalige basisschool Klein Schovenhorst aan de Bilderdijkstraat voor de opslag en de verkoop van hun tweedehands boeken. Met de opbrengst van deze verkopen financiert het Puttens Historisch Genootschap de exploitatiekosten van Historisch museum De Tien Malen en leveren ze een bijdrage aan museumboerderij Mariahoeve. Afgelopen september heeft de gemeente Putten bij het Puttens Historisch Genootschap aangegeven dat zij het gebruik van de voormalige school met ingang van 1 februari 2021 moeten beëindigen in verband met de sloop van het pand. Sindsdien wordt er gezocht naar een alternatieve locatie voor de opslag van de boeken en de boekenmarkt. Daarbij is het oog van het Puttens Historisch Genootschap gevallen op het voorste gedeelte van het pand aan de Achterstraat 35 (het oude pand van Van Rossum). Dit pand is overigens al eerder gebruikt door de leden van de werkgroep genealogie en de leden van het documentatiecentrum. Dat was tijdens de verbouwing van het gemeentehuis in 2018 en 2019. Omdat deze werkgroepen een plekje in het gemeentehuis hebben moest er voor het jaar van de verbouwing worden uitgeweken naar een andere locatie.

Maar het gebruik van het pand aan de Achterstraat heeft de gemeente Putten inmiddels afgewezen. Omdat de leden van de boekenmarkt naarstig op zoek zijn naar een ruimte voor hun boeken hebben ze aan het college om opheldering gevraagd.

SLECHTE STAAT Het college van b en w heeft middels een brief antwoord gegeven op de vragen van het Puttens Historisch Genootschap. ,,Het pand verkeert in slechte staat, omdat het sinds 2015 minimaal wordt onderhouden. Onderzoek heeft uitgewezen dat de vloer op diverse plaatsen is aangetast door betonrot. Verder lekt het dak en begint het pand verder te vervallen (boeiboorden vallen eraf). Gelet hierop, is de locatie niet geschikt voor het gebruik door derden en al helemaal niet voor een boekenmarkt. In het geval bezoekers schade lijden, leidt dit tot aansprakelijkheid van de gemeente. De slechte staat van het pand is de voornaamste reden voor afwijzing van uw verzoek”, zo schrijft het college.

Daarnaast is het de wens van het college dat het pand zo spoedig mogelijk wordt gesloopt. Het is daarom ook niet rendabel om het pand geschikt te maken voor gebruik door derden. Momenteel is een kredietaanvraag voor de sloop van het pand in voorbereiding. Nadat de kredietaanvraag wordt verleend, dienen er nog diverse onderzoeken plaats te vinden. De verwachting is dat het pand in het najaar van 2021 wordt gesloopt. In afwachting van de daadwerkelijke sloop willen wij het pand vrij hebben van het gebruik door derden. Het college vervolgt: ,,De energiekosten van het pand zijn erg hoog. Momenteel wordt het pand enkel vorstvrij gehouden, maar bij gebruik door uw organisatie zal dat anders zijn. Dit betekent extra kosten voor de gemeente. Ten slotte kunt u zich waarschijnlijk voorstellen dat ingebruikgeving van het pand in de huidige staat, geen visitekaartje voor de gemeente is.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie