Het vraagafhankelijk vervoer wordt sinds 2017 verzorgd door ViaVé.
Het vraagafhankelijk vervoer wordt sinds 2017 verzorgd door ViaVé. Archief BDUmedia/Regio Noord-Veluwe

Tijden en kilometers vraagafhankelijk vervoer ViaVé ingeperkt

26 januari 2021 om 10:26 Verkeer en vervoer

PUTTEN Tijdens de commissie samenleving die vorige week digitaal werd gehouden, wilde Van Voorst, raadslid van Wij Putten, van wethouder Koops weten of hij duidelijkheid kan geven over de veranderingen die per 1 juli 2021 en per 1 januari 2022 worden doorgevoerd voor het vraagafhankelijk vervoer binnen ViaVé.

Voor dit vraagafhankelijk vervoer maakt de gemeente Putten gebruik van de diensten van ViaVé. De reisafstand van de vervoersvoorziening die vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is geregeld wordt, vanaf 1 juli, teruggebracht naar maximaal 25 kilometer en de tijden van dit vraagafhankelijk vervoer worden per 1 januari 2022 ingeperkt. Zo kunnen mensen die gebruik maken van deze voorziening nog reizen tussen 7.00 uur en 24.00 uur op werkdagen en op zaterdagen en zondagen van 8.00 uur tot 24.00 uur.

WIJZIGINGEN ,,Ik was verbaasd dat wij via de besluitenlijst van burgemeester en wethouders moesten vernemen dat er wijzigingen plaatsvinden voor het vraagafhankelijk vervoer. Ik werd er zelfs op straat over aangesproken. Ik was verbaasd dat we daarvan niet op de hoogte zijn gebracht. Is dit een bezuiniging? Waarom vinden deze veranderingen plaats. Ik wil graag een verduidelijking van de wethouder”, aldus Van Voorst.

Wethouder Koops ging hier uitgebreid op in: ,,Vanaf 2021 wordt de Wmo-subsidie voor vervoer vanuit de provincie stapsgewijs naar beneden gebracht. Deze subsidie wordt zelfs geleidelijk teruggebracht naar nul euro. Daarom willen we de kosten van het vervoer naar beneden brengen zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit van het vervoer. Ook vinden we het belangrijk om dit vervoer te borgen voor de toekomst. Daarom zijn deze veranderingen noodzakelijk. We hebben dit samen met de gemeente Elburg, Ermelo, Harderwijk, Nunspeet en Oldebroek besproken. Mensen die van dit vervoer gebruik maken kunnen overigens wel meer kilometers reizen maar dan geldt er een hoger tarief. Wij zijn dan, als gemeente, verantwoordelijk voor de eerste 25 kilometer.’’

MAATWERK ,,Ook hebben we afgesproken dat er altijd een mogelijkheid moet blijven voor het leveren van maatwerk’’, vervolgt Koops. ,,Nu rijdt ViaVé tussen 6.00 uur en 01.00 uur en we hebben de openingstijden aan kunnen passen, omdat het gebruik in die vroege en late uren vaak laag is. Dat scheelt behoorlijk in de kosten. In de regio is gezamenlijk besloten om deze veranderingen door te voeren. Hier is overigens een goede samenwerking geweest tussen de regio en het reizigerspanel van ViaVé. Dit is een adviesraad en bestaat uit mensen die gebruikmaken van het vraagafhankelijk vervoer. Vanuit de regio hebben we dit panel om advies gevraagd en hun mening hebben we zwaar laten wegen. De leden van het panel hebben begrip voor deze maatregelen. Wel werd aandacht gevraagd voor twee specifieke punten. Zo kwam naar voren dat er ruimte moet zijn voor het leveren van maatwerk en deze veranderingen moeten goed gecommuniceerd worden naar de cliënten. We realiseren hiermee een kostenbesparing van 26.000 euro zonder afbreuk te doen aan het aanbod voor de reiziger.”

MOOIE STAPPEN ,,Zijn deze bezuinigingen alleen voor dit komende jaar of gaan we langzaam helemaal afschalen?”, vroeg Van Voorst nog even door. Wethouder Koops: ,,Dat is zeker niet de bedoeling. Wij worden de komende jaren geconfronteerd met bedragen die de provincie niet meer voor haar rekening neemt. Wat hebben nagedacht wat wij nu kunnen doen om deze bezuinigingen het hoofd te bieden zonder dat dit nadelige gevolgen heeft voor de cliënten die gebruikmaken van dit vervoer. We hebben hier mooie stappen in kunnen maken. Overigens zijn er verder geen plannen om nog meer maatregelen te nemen.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie