Janneke van de Kolk in gesprek met burgemeester Henk Lambooij.
Janneke van de Kolk in gesprek met burgemeester Henk Lambooij. © Tim van Donkersgoed

Putten maakt video over ‘coronaboodschap’ Janneke

27 januari 2021 om 15:43 Corona

PUTTEN De gemeente Putten heeft een video gemaakt als reactie op de ‘coronabrief’ van de 12-jarige Janneke van de Kolk. De leerlinge van groep 8 van basisschool De Akker zit al bijna elf maanden in quarantaine, omdat haar moeder een donorlever heeft. Daardoor loopt zij bij een coronabesmetting een groter risico.

Janneke schreef als opdracht voor school een brief naar een belangrijk persoon. Ze koos voor burgemeester Henk Lambooij. In de brief vertelde ze kort over haar (thuis)situatie en vroeg ze de burgemeester onder meer om een filmpje op te nemen met voorbeelden van mensen die extra gevaar lopen door een coronabesmetting. ,,Heel veel mensen klagen, ook volwassenen, en ik weet dat het best lastig is. Maar als ik elf maanden en waarschijnlijk nog langer in quarantaine kan zitten, dan is het voor de andere mensen toch niet zo moeilijk om je aan een paar regels te houden?’’’, schreef Janneke onder meer.

BRIEF MAAKT VEEL LOS Haar ‘coronabrief’, die werd gepubliceerd in De Puttenaer en de Barneveldse Krant, maakt veel los. De brief werd op verzoek van het CDA zelfs verspreid in de Tweede Kamer en ook burgemeester Henk Lambooij was enorm onder de indruk van de woorden die Janneke aan hem had gericht. Om haar dat persoonlijk te kunnen vertellen, ontmoette hij Janneke maandag op ruime afstand voor de school. 

NIET ZEUREN ,,Dat deze brief is gelezen en besproken door de Tweede Kamerleden heeft alles te maken met de touch die ze daar in aanbrengt’’, zegt Lambooij. ,,Ik vind het fantastisch hoe zij in een relatief korte brief heel goed kan duiden wat er aan de hand is. Wat het betekent voor haar, voor haar familie, voor haar gezin. In feite zegt ze tegen heel de samenleving: ‘Jullie moeten niet zo zeuren, maar jullie moeten een poosje geduld hebben en dan komt het goed’.’’

WAARDERING Lambooij maakte eerder die ochtend ook deel uit van de online les van groep 8 van De Akker. Alle leerlingen mochten vragen stellen. Naderhand sprak hij zijn waardering uit voor de manier waarop de leerlingen de online lessen volgen en meester Roel Verloop de lessen geeft. ,,Groot respect voor de meester en de kinderen. Ik moet er niet aan denken dat ik dat zou moeten doen. De souplesse waarmee de leerlingen het doen en ook waarmee de meester dat doet is top, echt helemaal top.’’

Bron video: Zeg het met video / Tim van Donkersgoed

De opname van de video.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie