Rode potloden voor de verkiezingen.
Rode potloden voor de verkiezingen. Lex van Lieshout

‘Coronaproof’ stemmen in Putten met 19.000 potloden

1 februari 2021 om 15:41 Maatschappelijk

PUTTEN De gemeente Putten ligt op schema met de voorbereidingen voor de Tweede Kamerverkiezing in maart, inclusief extra coronamaatregelen. Er zijn genoeg mensen beschikbaar voor de stembureaus en de dertien stemlokalen worden gebruikt volgens de RIVM-richtlijnen. 

Bij de RIVM-richtlijnen gaat het bijvoorbeeld om een looproute met aparte in- en uitgang, kuchschermen, desinfectiemateriaal, mondkapjes en voldoende ruimte om anderhalve meter afstand te houden.
Bovendien heeft Putten 19.000 rode potloden besteld voor éénmalig gebruik. Stemmers mogen dit potlood mee naar huis nemen. ,,Er komt kortom flink wat bij kijken om het stemmen ‘coronaproof’ te laten verlopen’’, meldt de gemeente.

DRIE DAGEN De officiële verkiezingsdag is woensdag 17 maart, maar ook op maandag 15 en dinsdag 16 maart gaan enkele kieslokalen open. Dat zijn de stembureaus in het gemeentehuis en gebouw De Arendshof. 
De extra openstelling op maandag en dinsdag is vooral bedoeld voor mensen die een extra risico lopen bij coronabesmetting en voor een betere spreiding van de stemmers.

70-PLUSSERS Nieuw is bij deze verkiezingen ook dat de ruim vierduizend  kiesgerechtigde 70-plussers per brief mogen stemmen. Zij ontvangen een zogenoemde Stempluspas met uitleg. De ‘briefstem’ moet uiterlijk woensdag 17 maart om 21.00 uur binnen zijn.
De overheid hoopt hiermee op minder drukte bij de stemlokalen en wil kiesgerechtigden met een kwetsbare gezondheid zo gelegenheid geven op een andere manier te stemmen. Per kiesgerechtigde zijn deze keer drie in plaats van twee volmachtstemmen toegestaan. 

VOLDOENDE MENSEN Normaal gesproken zijn er per stemlocatie drie stembureauleden aanwezig. Bij de komende Tweede Kamerverkiezing zijn dat er vier. Daarmee is extra toezicht geborgd op uitvoering van de RIVM-richtlijnen tijdens het stemmen. 

Putten beschikt over ruim voldoende mensen voor de stembureaus en reserveleden. ,,We hebben geen gebruik hoeven maken van de landelijke wervingscampagne’’, constateert de gemeente. 

Vanwege de coronamaatregelen zet Putten deze keer geen mobiel stembureau in.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie