Het monument bij de Oldenallerbrug, waar de aanslag plaats vond die aanleiding was voor de razzia in Putten.
Het monument bij de Oldenallerbrug, waar de aanslag plaats vond die aanleiding was voor de razzia in Putten. Wijnand Kooijmans

Oldenallerbrug Putten in boek ‘Hier is het gebeurd’

3 februari 2021 om 15:23 Historie

PUTTEN De Oldenallerbrug tussen Putten en Nijkerk is één van de vijftig plekken die worden beschreven in het nieuwe boek ‘Hier is het gebeurd’ van journalist/historicus Ad van Liempt en landschapsfotograaf Rolf Baas.

‘Vijftig plekken uit de bezettingstijd om bij stil te staan’, is de ondertitel van het boek. ,,De Oldenallerbrug, tegenwoordig bij de N798, was voor het dorp Putten de plek waar de geschiedenis voorgoed veranderde’’, aldus uitgever WBOOKS. ,,De plek, waar een totaal mislukte actie van een verzetsgroep het sein was voor ongekend brute represailles van de Duitse Weermacht die begin oktober 1944 Putten recht in het hart trof.’’

Naast de Oldenallerbrug wordt uit deze regio onder meer aandacht besteed aan de volgende ‘plaatsen van herinnering’: De Muur van Mussert in Lunteren, De Stenen Man in Amersfoort, de Sint Josephschool in Achterveld en het Apeldoornsche Bos en de Woeste Hoeve in de gemeente Apeldoorn.

GRUWELEN ,,We stonden op de plekken waar de gruwelen van de oorlog nog altijd voelbaar zijn. Waar je je voortdurend afvraagt waarom de mensheid tot het allerergste in staat is als de omstandigheden daar aanleiding toe geven. Maar waar je ook in bewondering kunt verzinken voor de moed die sommigen op het beslissende moment konden opbrengen’’, schrijven Van Liempt en Baas in hun voorwoord.

PODCAST Naar aanleiding van het boek is een podcastserie gemaakt, waarin een groot aantal plaatsen aan de orde komt die in ‘Hier is het gebeurd’ worden behandeld. De serie bestaat uit vijf afleveringen, gepresenteerd door radiomaker Margriet Vroomans.

Meer informatie is te vinden op de site van WBOOKS.

Foto van de Oldenallerbrug in het boek 'Hier is het gebeurd'.
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie