Afbeelding
Anton van Renssen

Podcast Oorlog op de Veluwe: Werkkamp De Vanenburg

8 februari 2021 om 15:00 Historie

PUTTEN Historicus Anton van Renssen heeft in opdracht van de bibliotheek Nijkerk een podcastserie gemaakt met de naam ‘Oorlog op de Veluwe’. Centraal staan negen verhalen over de Tweede Wereldoorlog en de gevolgen daarvan na 1945 die niet allemaal bekend zijn bij het grote publiek. 

Kasteel De Vanenburg in Putten was tijdens de oorlog een werkkamp voor Joodse Nederlanders en na hun deportatie ook voor ‘asociale debielen’. Dit laatste, onbekende stuk geschiedenis van het landgoed komt naar voren in de achtste aflevering van de podcast-serie Oorlog op de Veluwe. De ‘asociale debielen’ die vanaf 1944 op De Vanenburg verbleven, overleefden de oorlog doordat hun gegevens tijdig door een verzetsdaad werden vernietigd.

De enige overlevende van het Joodse werkkamp De Vanenburg was David Brandon. Over het leven in het werkkamp schreef hij brieven aan zijn vrouw. Daaruit wordt voorgelezen in de podcast. Alle ongeveer 125 Joodse mannen werden op 2 oktober 1942 vanuit werkkamp De Vanenburg gedeporteerd vanaf het station in Putten naar Kamp Westerbork. Brandon ontsnapte uit dat laatste kamp. Al zijn kampgenoten uit De Vanenburg werden vermoord in vernietigingskampen.

Beluister hieronder het eerste gedeelte van de podcast, aflevering 8, Putten: Werkkamp De Vanenburg.


Beluister de gehele aflevering via de website van de bibliotheek, Spotify of Apple Podcast Preview.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie