Wijkagent Buitenhuis: ,,Ik wil graag middenin de samenleving staan.
Wijkagent Buitenhuis: ,,Ik wil graag middenin de samenleving staan." Erik van 't Land

Nieuwe wijkagent Voorthuizen: ‘Politiewerk is hier diverser dan in grote stad’

11 februari 2021 om 15:15 Overig

REGIO Hij wappert heus niet snel met zijn bonnenboekje. ,,Maar als ik een fietser voor de derde keer aantref zonder licht, dan volgt er wel een bekeuring.” Sinds 1 januari is Rick Buitenhuis de nieuwe wijkagent in Voorthuizen.

Nadat hij zichzelf begin dit jaar via de Facebook-pagina van Wijkagent Voorthuizen voorstelde, werd hij naar eigen zeggen warm ontvangen door de inwoners. In Voorthuizen volgt hij Femke van Lith op. Zij stond in het dorp bekend als benaderbaar en aanspreekbaar. ,,Zij kende het gebied en de inwoners heel goed. Ik ben ook een type dat middenin de maatschappij wil staan. Ik hoop dat de mensen mij snel herkennen, weten wie ik ben en dat ik hen leer kennen. Zo bouw je aan een goed netwerk.”

Sinds 2014 is Buitenhuis (33) al verbonden aan de eenheid Barneveld, Scherpenzeel en Nijkerk, in de incidentenafhandeling. ,,Bij noodhulpmeldingen kwamen de mensen uiteindelijk bij mij terecht.” In die rol heeft de nieuwe wijkagent al het een en ander meegemaakt. ,,Dat is het mooie aan deze regio: het type incidenten is hier heel divers. Zo heb je de twee snelwegen in de buurt, iets wat voor de lokale economie heel goed is maar ook erg aantrekkelijk voor criminelen. Ze kunnen hierdoor snel weg zijn. Verder heb je een groot agrarisch gebied, je hebt hier ook een grote recreatiesector. Het is hier diverser dan in een grote stad.”

VOORTSE RING Buitenhuis is motorrijder, wat maakt dat hij een grote interesse voor verkeer heeft. Het is hem het afgelopen jaar opgevallen dat er veel ongevallen zijn gebeurd op de Voortse Ring, de nieuwe westelijke rondweg om Voorthuizen. ,,Die ziet er ook aantrekkelijk uit om hard op te rijden. Ik weet niet of het aan de snelheid ligt, maar we hebben er al een aantal aanrijdingen gehad. Met name het stuk van de Rijksweg tot Putten. Dat valt wel op.” In het buitengebied loopt de snelheidsmeter ook geregeld te hoog op, al ziet Buitenhuis ook dat dit de afgelopen jaren wel minder geworden. ,,Op veel plekken is de maximumsnelheid verlaagd van 80 naar 60. Ik ben ervan overtuigd dat deze maatregel de veiligheid hier echt ten goede is gekomen.”

Het alcoholgebruik in het verkeer, met name onder jongeren, baart de nieuwe wijkagent voor Voorthuizen zorgen. ,,Elk proces-verbaal, elk ongeluk, waarbij alcohol in het spel is, is er eentje te veel. Ik denk dat het belangrijk is dat hier op scholen veel aandacht voor is. Als ik ervoor word gevraagd, kom ik ook graag op scholen langs om te vertellen over mijn werk en over de gevaren van alcohol in het verkeer.”

Buitenhuis heeft in zijn periode bij de incidentenafhandeling ook te maken gehad met dodelijke ongevallen. Hij benoemt specifiek het ongeval van begin oktober 2019 aan de Rembrandtstraat in Voorthuizen. ,,Er was een jongen uit Harskamp tegen een boom gereden. Dat was mijn melding; ik was als eerste ter plaatse. Ik heb alles gedaan wat ik kon om hem te redden, maar het mocht niet baten.”

HEFTIG INCIDENT Zijn collega’s vingen hem vervolgens goed op, vertelt hij. ,,Dat is ook nodig. Na ieder heftig incident heb je contact met de collega’s die zijn opgeleid om te kijken hoe je erbij zit. Ik ervaar dit als heel prettig. Wij zijn ook maar gewoon mensen en dit soort zaken blijft indruk maken. Ik heb van mij af kunnen praten, en zo heb ik het voor mijzelf kunnen afsluiten.”

Buitenhuis, afkomstig uit de regio Zwolle, kwam bij de politie om dienstbaar te zijn aan de mensen, zo zegt hij. ,,Ik hoop er echt voor de inwoners te zijn, in mijn geval nu dus die van Voorthuizen.” Maar er waren meer redenen om het politievak in te gaan. ,,Ik vind het heerlijk om ‘s ochtends nog niet te weten wat je ‘s middags gaat doen, afgezien van de vaste afspraken die ik heb. Het is ongelooflijk afwisselend.” En het werk gaat zo af en toe ook met veel actie gepaard. ,,Een achtervolging met gevaarlijke verdachten bijvoorbeeld. Ik zou liegen als ik zou zeggen dat dit geen reden is geweest waarom ik bij de politie ben gegaan. Ik heb al een aantal achtervolgingen meegemaakt. Die geven echt energie. Ook in mijn nieuwe rol als wijkagent kan het gebeuren dat ik hiervoor word ingezet. En als je de dader dan aanhoudt, is het helemaal lekker.”

Door Jannes Bijlsma

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie