Afbeelding
Pixabay

Wij Putten: ‘Besluit zorggroep over hulp bij huishouden alarmerend’

22 februari 2021 om 12:52 Maatschappelijk

PUTTEN Wij Putten vindt het ,,zorgwekkend en alarmerend’’ dat Zorggroep Noordwest-Veluwe vanaf 1 juni stopt met hulp bij het huishouden en dagbegeleiding voor ouderen in Putten, Ermelo, Harderwijk en Nunspeet. 

,,Gemeenten moeten nu op zeer korte termijn op zoek naar een partij die in dit gat wil springen. Daarbij is het de vraag of cliënten met dezelfde zorgverlener te maken krijgen. Sommige mensen hebben al tien jaar dezelfde huishoudelijke hulp. Komt er dan opeens iemand anders over de vloer?”, vraagt raadslid Wilma van Voorst-Ruiter zich af.  

NIET IN DE KOU In schriftelijke vragen aan het college heeft zij namens Wij Putten geïnformeerd naar de gang van zaken. Het raadslid wil vooral weten wat de gevolgen zijn voor de cliënten. ,,Die mogen niet in de kou komen te staan. En wat zijn de gevolgen voor de werknemers. De vraag is of ze in dienst kunnen komen van de organisatie die de taken overneemt.”

NIEUWE AANBESTEDING De huidige contractperiode stopt per 1 juni, daarom loopt momenteel een nieuwe aanbesteding voor de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) voor de regio Noord-Veluwe (zeven gemeenten). De verwachting is dat begin april bekend is welke zorgaanbieders een nieuw contract met de gemeenten krijgen. In Putten ontvangen momenteel circa 250 mensen huishoudelijke hulp en ondersteuning via de Zorggroep Noordwest-Veluwe.

ACHTER DE OREN De zorggroep heeft aangegeven dat ze het werk met de huidige tarieven niet kostendekkend kan uitvoeren. Dat baart Wij Putten zorgen. ,,Als dit waar is, moeten we ons als gemeente misschien toch eens achter de oren gaan krabbelen. Het Rijk heeft de gemeenten in 2015 opgedragen de WMO uit te voeren met een budget dat minstens een kwart lager was. Het lijkt erop dat dit zich nu begint te wreken’’, aldus Van Voorst-Ruiter.

Gezien de urgentie heeft zij het college gevraagd om de kwestie te agenderen voor de eerstkomende vergadering van de raadscommissie Samenleving op dinsdag 2 maart. ,,En om zeer spoedige beantwoording van de vragen.’’

WARME OVERDRACHT In een eind vorige week verstuurde brief aan de gemeenteraad meldt het college te hopen op ,,een warme overdracht’’. ,,Hoewel men geen garantie kan geven, doet de zorggroep haar uiterste best om ervoor te zorgen dat cliënten weer door dezelfde medewerker bij het huishouden worden geholpen’’, aldus burgemeester en wethouders.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie