Afbeelding
Pauw Media

NVWA treedt strenger op bij ruwe vangmethodes kippen

3 maart 2021 om 10:35 Dieren

PUTTEN/DEN HAAG (ANP) Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaan strenger optreden tegen ruwe vangmethodes bij pluimveehouders. Volgens de toezichthouder zien dierenartsen nog te vaak dat slachtkuikens, legkippen en eenden tijdens het vangen ernstig letsel oplopen, zoals bloedingen, gebroken vleugels of andere botbreuken.

De dieren worden in containers en kratten vervoerd van de pluimveehouderij naar het slachthuis. Ze worden daarvoor meestal door zogeheten vangploegen in de containers en kratten gestopt. Ook wordt voor het vangen van de dieren soms gebruik gemaakt van vangmachines. ,,Als het vangen te snel en te onzorgvuldig gebeurt, kan ernstig letsel ontstaan. Dit veroorzaakt ernstig leed bij pluimvee”, aldus de NVWA.

VANAF MEI HOGERE BOETE Volgens de NVWA krijgt een pluimveehouder een boete van 1.500 euro wanneer bij meer dan twee procent van de afgevoerde dieren sprake is van vangletsel. ,,Dit boetebedrag kan vanaf mei worden verdubbeld als sprake is van een ernstige dierenwelzijnsovertreding, bijvoorbeeld bij vangletsel bij meer dan vijf procent van de dieren”, aldus de toezichthouder.

Ook gaat de dienst vanaf die datum ingehuurde vangploegen beboeten als blijkt dat dieren bij het vangen te veel verwondingen hebben opgelopen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie