Afbeelding
Gemeente Putten

Fontanusplein 1: Cement

10 maart 2021 om 10:00 Politiek Fontanusplein 1

Vrijwilligers zijn het cement van de samenleving. Putten kent een actieve gemeenschap met veel betrokken vrijwilligers. U kent vast iemand die bij het voetbal, een zorginstelling, kerk of natuur- en milieuclub vrijwilligerswerk doet. Misschien bent u zelf wel een vrijwilliger.

ONDERSTEUNEN Binnen ons college hebben wij de afgelopen periode nagedacht over de manier waarop wij – als gemeente – de vrijwilligers in Putten beter kunnen ondersteunen. De nadruk ligt hierbij op het woord ondersteunen. Want vrijwilligerswerk is natuurlijk in de eerste plaats iets van de samenleving zelf. Dat nadenken heeft geleid tot het plan Vrijwilligersbeleid Gemeente Putten. Wij gaan de gemeenteraad vragen om dit beleid vast te stellen.

PRIJS Concreet betekent dit dat er geld beschikbaar komt voor het werven van vrijwilligers. Ook kan er geld worden ingezet om vrijwilligersorganisaties te ondersteunen en aan elkaar te verbinden. Bovendien spelen wij met de gedachte om een Puttense vrijwilligersprijs in het leven te roepen. Daarmee willen wij de waardering, die zowel wij als de gemeenschap voor het werk van vrijwilligers hebben, onderstrepen. Het is ons voornemen om dit in samenwerking met de lokale media te gaan doen.

MATCH Bij het opstellen van het nieuwe plan zijn wij niet over een nacht ijs gegaan. Wij hebben in de afgelopen periode 55 lokale vrijwilligersorganisaties vragen gesteld over het thema vrijwilligers. Hieruit kwam onder andere naar voren dat meer dan de helft van de organisaties, 52% om precies te zijn, een tekort aan vrijwilligers heeft. Tegelijkertijd laat onderzoek onder de inwoners van Putten zien dat er nog voldoende inwoners zijn die open staan voor vrijwilligerswerk. Dat is prettig. De kunst is natuurlijk om vraag en aanbod te matchen.

TASTBAAR Mijn collega-bestuurders en ik spreken geregeld onze waardering uit voor het vrijwilligerswerk in Putten. Met het plan Vrijwilligersbeleid Gemeente Putten maken wij deze waardering nog iets meer tastbaar. En daarmee hopen wij als college een bijdrage te leveren aan het in stand houden van de vele verenigingen, clubs, kerken, instellingen en organisaties zoals wij die kennen in Putten. Dat vinden wij belangrijk.

Bert Koops, wethouder

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie