The First People
The First People Henriette Houtsma

Online StEK-lezing over Marlene Dumas

10 maart 2021 om 23:14 Algemeen Deel je nieuws

Kunsthistorica Diana Kostman zal een online-lezing houden over een van de meest invloedrijke hedendaagse kunstenaars: Marlene Dumas, en wel op maandag 22 maart om 20.00 uur. 

Dumas groeide op in Zuid-Afrika en verhuisde in 1976 naar Amsterdam voor de opleiding aan de Ateliers ’63. Vanaf deze tijd speelt de fotografie een leidende rol in haar schilderkunst.

Ze maakt gebruik van zowel zelfgemaakte foto’s als van beeldmateriaal gevonden in de geprinte media. Hoewel de foto’s een belangrijke inspiratie vormen, schildert Dumas deze niet letterlijk na. Ze gebruikt fragmenten hiervan of past de kleuren aan haar eigen palet aan. Kenmerkende kleuren binnen haar oeuvre zijn grijs, rood en blauw, veelal in transparante lagen aangebracht.

In haar schilderkunst speelt het thema ‘tegenstelling’ een prominente rol. Bijvoorbeeld de traditionele tegenstelling schoonheid/vergankelijkheid (vanitas) in het portret dat Dumas maakte van de overleden Marilyn Monroe. Ook de controversiële onderwerpen schuwt Dumas niet.

In de door StEK georganiseerde lezing, die via Zoom zal worden aangeboden, gaat kunsthistorica Diana Kostman dieper in op leven en werk van Marlene Dumas. De lezing duurt twee uur, halverwege wordt een kwartier pauze gehouden.

Aanmelden kan gratis via een mail naar kunstcommissie@kunststek.com  Na aanmelding zal de link tijdig aan je worden verstuurd. Voor meer informatie: 0640187287

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie