Vrijwilligers Krachtighuizen op archieffoto uit september 2020.
Vrijwilligers Krachtighuizen op archieffoto uit september 2020. Henk van Woerden
Ingezonden

‘Krachtighuizen rijke buurtvereniging? Niets is minder waar’

15 maart 2021 om 07:57 Maatschappelijk

PUTTEN Recent is een subsidieaanvraag voor buurtvereniging Krachtighuizen door het college van B en W afgewezen, omdat wij volgens de gemeente een algemene reserve zouden hebben van 110.000 euro. De Puttenaer heeft hierover bericht. Omdat hierdoor een onjuist beeld zou kunnen ontstaan over de huidige financiële positie van onze buurtvereniging, hechten wij als bestuur eraan u te informeren over de werkelijke stand van zaken.

In maart 2020 heeft de buurtvereniging een aanvraag ingediend voor financiële bijstand in verband met sluiting van ons buurthuis door de coronamaatregelen. Dit terwijl de kosten doorliepen.

Het bestuur heeft alles in het werk gesteld om de kosten te verlagen, dan wel uit te stellen, maar medio oktober moesten de deuren opnieuw gesloten worden. Naar het zich laat aanzien, zal dat ook nog wel even het geval zijn.

Toewijzing van de aanvraag werd daarom nog belangrijker. Door een ambtenaar van de gemeente werd elke keer aangegeven dat de aanvraag nog in behandeling was en dat de criteria nog niet bekend waren.

RIJKE BUURTVERENIGING Uiteindelijk werd negen maanden later, in december 2020, het Toetsingskader Continuïteitsbijdrage Corona door de gemeente vastgesteld. Nu, bijna een jaar na de aanvraag, moesten we afgelopen maandag 8 maart tot onze ontsteltenis uit de krant vernemen dat onze aanvraag was afgewezen. Omdat wij een algemene reserve zouden hebben van 110.000 euro van waaruit de onkosten wel betaald konden worden. Een rijke buurtvereniging dus. 

Echter niets is minder waar.

BAKSTENEN Naast het feit dat het ongelooflijk is dat wij een dergelijk besluit uit de krant moesten vernemen, is het jammer dat het ons inziens onoordeelkundig interpreteren van een balans door de ambtenaren van de gemeente Putten dit resultaat heeft gehad. Deze 110.000 euro betreft namelijk de waarde van het onroerend goed, ons buurthuis, minus aftrek van de daarop rustende hypotheek. De tijd dat wij met bakstenen rekeningen kunnen betalen, ligt al enige tijd achter ons.

PAND TE KOOP Onze buurtvereniging meent een maatschappelijk relevante organisatie te zijn die door een overheidsverordening is gedwongen om haar activiteiten te staken. Wij hebben daar zelf niet voor gekozen. Inmiddels zijn we zodanig op onze reserves ingeteerd, dat het bestuur vanuit haar bestuurlijke verantwoordelijkheid binnen afzienbare tijd voor de keuze staat om de deuren te sluiten en het pand te koop te zetten.

OPNIEUW WEGEN De gemeente heeft, bij monde van haar beleidsmedewerker laten weten dat het besluit van de gemeente op 23 februari naar ons is verzonden. Deze brief hebben wij echter niet ontvangen. We hebben als bestuur dinsdag 9 maart de gemeente gevraagd om het besluit te heroverwegen, omdat dat ons inziens op onjuiste gronden is gefundeerd. 

De gemeente heeft meegedeeld dat zij, na ons schriftelijk ingediende bezwaar, het besluit thans opnieuw zal wegen. 

In het collegeprogramma 2018-2022 van Putten staat te lezen: Een aantal jaren al zetten we in op samenwerking met burgers, ondernemers, onderwijs en maatschappelijke organisaties. In de missie van de gemeentelijke organisatie is dat vertaald als de ontwikkeling naar een maatschappelijk waardevol partner: de gemeente is één van de spelers in de lokale maatschappij en zet in op duurzame samenwerking met andere partijen: (groepen) inwoners, instellingen, verenigingen, winkeliers en bedrijfsleven. Daarbij ligt de lat hoog: we willen dat onze partners de samenwerking met de gemeente als waardevol ervaren. Deze basisattitude voor de samenwerking vraagt om vertrouwen in de samenwerkende partners. Van ‘nee, mits’ naar ‘ja, tenzij’. Een verandering van houding en gedrag dus.”

Namens alle leden, vrijwilligers en bestuur van onze buurtvereniging wensen wij burgemeester en wethouders veel wijsheid bij de hernieuwde beoordeling.

Edith van Hoek, voorzitter buurtvereniging Krachtighuizen

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie