De commissie Samenleving vergaderde online over de aanbestedingsprocedure huishoudelijke hulp en begeleiding.
De commissie Samenleving vergaderde online over de aanbestedingsprocedure huishoudelijke hulp en begeleiding. BDUmedia

Wethouder Putten: ‘Reële prijs voor huishoudelijke hulp’

16 maart 2021 om 10:38 Politiek

PUTTEN Zorggroep Noordwest-Veluwe heeft laten weten niet deel te nemen aan de aanbestedingsprocedure voor de WMO en per 1 juni 2021 te stoppen met het aanbieden van huishoudelijke hulp en begeleiding. De fractie van Wij Putten heeft gevraagd dit onderwerp te agenderen voor bespreking in de commissie Samenleving.

Vorige week vond het debat plaats. ,,De zorggroep is in Putten de grootste aanbieder en met het stoppen van deze zorg zijn er grofweg 500 cliënten in Putten zonder zorg en 275 medewerkers onzeker van werk. Hoe kunnen we de zorg aan cliënten en de werkgelegenheid van de medewerkers waarborgen”, vraagt Van Voorst van Wij Putten. ,,De gemeente is verplicht om goed kwalitatieve zorg aan onze inwoners te bieden. Hiervoor is expertise en kwaliteit noodzakelijk voor reële tarieven. Heeft het college de tarieven gewoon overgenomen zonder te weten of de tarieven wel afdoende zijn. Of willen zorgverleners het onderste uit de kan. Het bedrijf meldt in een brief aan het personeel dat de gemeente minder betaalt voor de huishoudelijke hulp. Zijn we aan het bezuinigen of wil het bedrijf te veel.”

De Goffau (SGP) geeft aan: ,,Voor zover ik het kan beoordelen is het traject door de gemeente zorgvuldig verlopen. Het borgen van de hulp is het allerbelangrijkste en als ik het goed begrijp gaat dat gebeuren.” Ook Van Ooijen (ChristenUnie) vindt het belangrijk om de kwaliteit van de zorg als uitgangspunt te nemen.

KWALITEIT GARANDEREN Koornneef van Gemeentebelangen: ,,De signalen die ik krijg is dat de zorggroep zegt dat de producten worden verschraald en dat ze daarom niet meer willen leveren. Ze kunnen niet meer de kwaliteit garanderen en worden gedwongen om goedkopere zorg aan te bieden. Kan een nieuwe zorgverlener wel tegen dit bedrag de juiste zorg verlenen. Staan de oudere medewerkers dan op straat en kunnen de jongere medewerkers aan de slag tegen een lager tarief. Willen we niet te veel voor een dubbeltje op de eerste rij zitten.”

CDA’er Van de Brug meent: ,,Mensen hebben behoefte aan zekerheid en zijn gehecht aan hun vertrouwde hulp. Als dit dreigt weg te vallen zorgt dat voor onrust. Hoe gaat het college ervoor zorgen dat de hulpvragen goed worden behandeld. Goedkoopst zal niet altijd winnen, kwaliteit kost nou eenmaal geld. We moeten de regie houden op het proces om deze overgang goed in te richten en streven naar het behoud van banen.”

UITERSTE BEST Wethouder Koops reageert: ,,Eens in de zoveel tijd wordt er opnieuw aanbesteed en we kijken dan kritisch naar het inkoopproces. Dit wordt in regionaal verband gedaan. Zorgpartijen kijken dan of het interessant is om in te schrijven op een aanbesteding. Kort voor de sluiting van de aanbesteding belde de zorggroep mij om aan te geven dat ze niet gingen inschrijven. Mij werd verteld dat de reden van dit besluit was dat de zorggroep zich verder wenst te specialiseren in specialistische zorg en dat huishoudelijk hulp voor hen geen interessant product meer is. Als een grote partij niet inschrijft, is de maatschappelijke consequentie veel groter en daarom is snel reageren noodzakelijk. Onze eerste zorg is hoe we de zorg kunnen continueren en we zijn direct aan de slag gegaan. De zorggroep zal alles doen om hun cliënten en medewerkers over te brengen naar een andere partij. Er is een brief naar de medewerkers uitgegaan dat ze zich geen zorgen hoeven te maken. Iedereen wil dat dit netjes gebeurt. Aanbieders kunnen tijdens de aanbesteding zeggen dat ze niet meedoen. Dat wil niet zeggen dat de prijzen niet goed zijn. Er wordt iedere keer gesuggereerd dat de zorggroep afhaakt om de prijs. Is pertinent niet waar. We hanteren een reële prijs. Als een partij niet akkoord gaat, is dat de verantwoording van een partij en niet van ons. Iedereen wil zijn uiterste best doen om de zorg, als het gaat om huishoudelijke hulp, te continueren.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie