De werkzaamheden aan het Fontanusplein eerder dit jaar.
De werkzaamheden aan het Fontanusplein eerder dit jaar. Tim van Donkersgoed

Raad niet blij met overschrijding zes ton bij reconstructie pleinen

16 maart 2021 om 14:00 Politiek

PUTTEN Voor het vernieuwen van het Fontanusplein en Kerkplein was een bedrag van 1,6 miljoen euro beschikbaar, maar met de reconstructie is nu een totaalbedrag van 2,2 miljoen euro gemoeid. Het college geeft aan dat de overschrijding onder meer te maken heeft met de uitbreiding van het werkgebied. Een deel van de Kelnarijstraat alsmede de Krommestraat zijn ook aangepakt. Ook laat het college weten dat sprake is van een aanmerkelijke kostenoverschrijding op het gebied van de verlichting.

Elsenaar van het CDA is niet blij met de overschrijding van zes ton. ,,Dat is een gigantische overschrijding. Maar het ergste is nog dat wij er niet in gekend zijn. Het is ons gewoon meegedeeld. Als de raad in een eerder stadium was geïnformeerd, hadden we misschien andere keuzes gemaakt. Nu zal het college aangeven dat zij verantwoordelijk is voor de uitvoering, maar de raad is wel verantwoordelijk voor de centen. Financieel doen we het als gemeente goed. Hierover niks dan lof voor het college. Maar er komen zware tijden aan en dan moeten we goed de vinger aan de pols houden en het niet laten gebeuren dat er te veel boven ons hoofd wordt besloten.”

Van den Heuvel van de ChristenUnie geeft aan: ,,Onze fractie gaat liever het gesprek met de wethouder aan over deze overschrijding. Dit zal zeker een kritisch gesprek zijn en afhankelijk van de uitkomst van dit gesprek zal onze fractie zich op een vervolg beraden. Vanuit dit oogpunt vind ik het nu te vroeg om inhoudelijk te reageren.”

GAT DICHTEN Ook de SGP-fractie was onaangenaam verrast. ,,Een kostenoverschrijding van bijna veertig procent. Natuurlijk kom je onvoorziene zaken tegen en dat calculeer je ook in. Maar hier is meer fout gegaan. Als je inzoomt op de cijfers zie ik dat het vooral bij de verlichting ontspoort. Waar ik dan van baal is dat het college meldt dat dit bij het definitief ontwerp en aanbesteding al duidelijk was. Daar gaan we het zeker nog over hebben in commissie of raad”, aldus fractievoorzitter Van den Brink. ,,Laten we eens goed kijken naar deze cijfers én het vervolg van het centrumplan eens goed tegen het licht te houden, want hoe gaan we dit financiële gat dichten?”

Luitjes van Wij Putten geeft aan: ,,Wij hebben schriftelijke vragen gesteld, omdat we toch meer willen weten over de achterliggende redenen van de overschrijding. Vergroten van het gebied alsook verlichting leidt tot extra kosten. Wij willen precies weten wat nou de oorzaak is van deze overschrijding. We zijn ook benieuwd of we in het verdere centrumplan nog wat op de kosten kunnen bijsturen en zo het financiële gat kunnen opvangen binnen het totaalbudget.”

VERTROUWEN BESCHAAMD Van Dam van Gemeentebelangen: ,,Ons vertrouwen is wederom beschaamd en we zijn verbijsterd over deze overschrijding. Een overschrijding waarvoor het college eerst in overleg had moeten treden met de raad alvorens extra geld uit te geven. De raad is tussentijds niet bijgepraat over de uitbreiding van het werkgebied of over de verlichting van de pleinen en de eventuele verwachting van hogere kosten. Wij vinden de gang van zaken ronduit beschamend. We weten inmiddels dat dit college stelselmatig meer geld nodig heeft dan de beschikbaar gestelde kredieten. Denk aan de aanpassingen van de Harderwijkerstraat, het gemeentehuis, Stroud en de riolering. Iedere keer blijkt er (veel meer) extra geld nodig te zijn en zegt de portefeuillehouder steeds maar weer dat het goed komt en we vertrouwen moeten hebben. Wanneer gaan wij als raad nu eens duidelijk dit college ter verantwoording roepen houden en borgen dat er op een juiste manier met gemeenschapsgeld wordt omgegaan. Zo kan het gewoonweg niet doorgaan.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie