Afbeelding
Pixabay

Coronacijfers: Putten daling, buurgemeenten stijging

16 maart 2021 om 16:06 Corona

PUTTEN Het aantal nieuwe coronabesmettingen in de gemeente Putten is de afgelopen twee weken gedaald in vergelijking met de veertien dagen daarvoor. Dat blijkt uit dinsdagmiddag gepubliceerde cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

In de periode van woensdag 3 tot dinsdag 16 maart werden 43 Puttenaren positief getest. Omgerekend is dat 178,3 per 100.000 inwoners. In de twee weken daarvoor (17 februari-2 maart) waren die cijfers respectievelijk 57 en 236,4. Voor Putten wordt gerekend met een inwoneraantal van 24.112. In de periode 3-16 februari waren de cijfers in Putten 56 en 232,2.

In de afgelopen twee weken is er volgens het RIVM niemand in Putten met corona overleden en was er één ziekenhuisopname door besmetting met Covid-19.

BUURGEMEENTEN Opvallend is dat Putten het qua nieuwe coronabesmettingen beter doet dan buurgemeenten, waar juist sprake was van een stijging. De RIVM-registreerde de volgende cijfers in de periode 3-16 maart: Barneveld (186 nieuwe besmettingen, 314,8 per 100.000 inwoners), Nijkerk (120 en 278,0) en Ermelo (82 en 303,6). 

LANDELIJK STIJGING Landelijk nam het aantal geregistreerde positieve coronatesten afgelopen week met bijna een kwart toe (24 procent). Het is de grootste procentuele stijging in een week tijd die het RIVM dit jaar heeft gemeld. De vorige keer dat het weekcijfer nog scherper omhoog was gegaan, was in de rapportage van 15 december. Die dag ging de strenge lockdown in. ,,De situatie blijft zorgelijk”, concludeert het RIVM.

VERSOEPELINGEN Van vorige week dinsdagochtend tot aan deze dinsdagochtend registreerde het instituut 39.527 nieuwe besmettingen. De stijging volgt op diverse versoepelingen van de coronamaatregelen. Middelbare scholieren gaan sinds 1 maart weer een deel van de tijd naar school. Twee dagen daarna mochten ook mensen in de meeste contactberoepen weer aan het werk. Dat zijn onder meer kappers, masseurs, schoonheidsspecialisten, aanbieders van alternatieve geneeswijzen als acupunctuur of osteopathie en bijvoorbeeld ook rij-instructeurs. Ook de mogelijkheden om samen buiten sporten werden verruimd.

ZIEKENHUIS Volgens de wekelijkse update van het RIVM zijn afgelopen week 1.234 mensen met Covid-19 opgenomen in het ziekenhuis, van wie 268 op de intensive care. Die cijfers zijn vergelijkbaar met die van een week daarvoor. Het RIVM registreerde 204 sterfgevallen van mensen die leden aan Covid-19. Dat zijn er minder dan een week eerder, toen het instituut 269 overlijdens meldde.

KINDEREN Het aantal mensen dat zich liet testen bij de GGD nam flink toe met 28 procent. Kinderen tot en met 12 jaar werden het vaakst getest, maar kregen ook het vaakst een negatieve uitslag. Slechts zo’n 5 procent van de geteste kinderen droeg het virus daadwerkelijk bij zich.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie