Afbeelding

Fabrieksterrein: Hoog- of -hoog?

29 maart 2021 om 14:27 Column Fabrieksterrein

Als je mij tien jaar geleden gevraagd had of hoogbouw in Putten mogelijk moest zijn, had ik stellig ‘nee’ gezegd. Om het dorpse karakter in Putten te behouden zijn drie woonlagen echt wel het maximum. Nu tien jaar later ben ik van mening veranderd. Er moet best wat hoger gebouwd kunnen worden als dat meer woningen oplevert dan de bouw binnen de huidige toegestane bouwhoogten.

Betekent dit dat mijn beeld van een dorps karakter ineens is veranderd en dat we overal in Putten maar zoveel mogelijk de lucht in moeten gaan voor extra woningen? Nee, zeker niet. Binnen de huidige bebouwde kom van Putten, met name de inbreidingslocaties, moet zeker niet hoger gebouwd worden dan volgens de huidige regels. Maar voor de nieuwe wijk Putten-Zuid moet dat best mogelijk zijn. Een belangrijke reden voor mij is dat zo’n nieuwe wijk, die wat verder van de (oorspronkelijke) dorpskern af ligt, in mijn beleving al een losstaande wijk is. Zo’n wijk krijgt terecht een eigen stijl ten opzichte van de tientallen jaren oudere wijken van Putten. Het begrip dorps karakter krijgt daar toch al een heel andere invulling dan de oude wijken. Prima toch. Dan kan wat hogere bouw binnen één afgebakende wijk als één geheel best mooi zijn. Er moet dan wel worden voorkomen dat er vooral laagbouw gebouwd wordt met één hoge woontoren die dan helemaal uit de pas loopt met de rest. Het moet ook weer niet te hoog worden dat deze wijk straks de bijnaam ‘Klein Manhattan aan de Veluwerand’ krijgt.

Over de naam van deze wijk gesproken. Er wordt een nieuwe naam voor deze wijk gezocht. Putten-Zuid is alleen de voorlopige werknaam. Om het dorpse karakter te behouden en volgens de traditie van de laatst bijgebouwde wijken is het logisch om een wijknaam te kiezen die past bij de historische naam van de locatie van de wijk. Bij Husselerveld, Bijsteren en Rimpeler is dat ook gebeurd. Een voorstel voor een nieuwe wijknaam voor Putten-Zuid kan ingestuurd worden naar de gemeente. Daar zal later uit gekozen kunnen worden. Er zullen waarschijnlijk heel exotische, kunstzinnige en vergezochte namen voor deze wijk ingezonden zijn. Laten we het maar gewoon bij de historische naam van het gebied houden: Halvinkhuizen. Dat lijkt mij de enige logische naam. Mocht er besloten worden om daar straks wat meer hoogbouw te bouwen, dan klinkt Halvinkhuizen-Hoog of Hoog-Halvinkhuizen wel mooi. Dan valt er nog wat te kiezen ook.

Martijn Fabriek

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie