Wethouder Bert Koops wil 15 miljoen euro investeren in de sport in Putten.
Wethouder Bert Koops wil 15 miljoen euro investeren in de sport in Putten. BDUmedia

‘Sport heeft een belangrijke plek in de samenleving’

31 maart 2021 om 15:00 Politiek

PUTTEN Het college is van plan om een jaarlijkse bijdrage beschikbaar te stellen aan Puttense sportverenigingen en -stichtingen voor de exploitatie van de buitensportvelden. Ook wil het college een nieuwe sporthal bouwen en daarnaast sport en bewegen als middel inzetten om te werken aan maatschappelijke opgaven. In totaal gaat het om een investering van 15 miljoen euro.

Toen wethouder Bert Koops op 19 maart 2020 werd benoemd door de gemeenteraad was er een aantal dossiers waarvan de raad zei dat hij daarmee aan de gang moest. ,,Eén daarvan was de sport. Er was wat onenigheid ontstaan binnen de sport in Putten en omdat sport mij ook inspireert en motiveert ben ik na een eerste kennismakingsronde direct aan de slag gegaan”, legt Koops uit.

RONDGEZWORVEN ,,Het college gaf me alle ruimte en ik heb een jaar in dat domein rondgezworven’’, vervolgt hij. ,,Er zijn gesprekken gevoerd met de clubs, de binnensport, JongPutten, de buitensport en de Puttense Sport Federatie. We hebben samen nagedacht waar we over een aantal jaren willen staan. Sport heeft een belangrijke plek in de samenleving en het maakt onderdeel uit van het maatschappelijke veld. Ontmoeten staat hierin centraal.”

15 MILJOEN EURO Volgens de wethouder lagen er drie grote vraagstukken. ,,Hoe om te gaan met de subsidie van de buitensportvelden, het gebrek aan binnensportruimte en hoe we als gemeente sport en bewegen kunnen inzetten voor maatschappelijke opgaven. Ik heb goed gekeken naar de inwoners van Putten en de sport. Alle argumenten zijn op tafel gekomen en alles is in het college behandeld. Nu willen we een mooi pakket aan de samenleving aanbieden. Hiervoor is wel een investering van 15 miljoen euro nodig. Maar wat ons betreft is dat haalbaar. Ontmoeten is een belangrijk element in de sport en de binding met de bevolking hoort daarbij. Dat mag Putten niet gaan missen en ik hoop dat de raad zich dat ook realiseert. Als de gemeenteraad positief is dan kunnen we verder.”

SPORTHAL Het college wil een nieuwe sporthal bouwen op sportpark Putter Eng. Deze hal is ter vervanging van Sporthal Putter Eng. Dit gebouw staat er al sinds 1977 en is inmiddels afgeschreven. ,,In de wetenschap dat een dergelijk pand heel veel gaat kosten in de toekomst is dit de beste oplossing. Met de nieuwe sporthal wordt de zaalcapaciteit uitgebreid, waardoor verenigingen kunnen groeien qua ledenaantallen en meer trainingsuren kunnen aanbieden. Putten heeft dan weer een kwalitatieve en toekomstbestendige binnensport-accommodatie.”

OPEN CLUB-SUBSIDIE De gemeente Putten wil sport en bewegen ook als middel inzetten om te werken aan maatschappelijke opgaven. ,,Veel Puttense sportverenigingen delen deze ambitie en om dat kracht bij te zetten is er de Open Club-subsidie. De afgelopen tijd hebben we samen met de Puttense Sportfederatie en JongPutten gekeken hoe deze subsidie geoptimaliseerd kan worden. Dit heeft geleid tot een voorstel om de voorwaarden uit te breiden. Dat geeft de sportverenigingen de ruimte om activiteiten te ontwikkelen die aansluiten bij de maatschappelijke opgaven van de gemeente. Hier ben ik erg enthousiast over en het kan worden gefinancierd vanuit het sociaal domein”, aldus wethouder Koops.

GROOT ONDERHOUD ,,Een ander vraagstuk was hoe we nu verder moesten met het groot onderhoud voor de diverse verenigingen. Het college vindt het belangrijk dat inwoners van Putten kunnen sporten op ‘goede buitensportvelden’. Daarom stelt het college de raad voor om een jaarlijkse subsidie te gaan verstrekken aan alle sportverenigingen met buitensportvelden ter tegemoetkoming in de exploitatielasten van deze velden. Verenigingen realiseren zich dat dit geld kost en willen hier ook een bijdrage aan leveren. We zijn een beetje naar elkaar toe gekropen en hebben besloten hier cofinanciering toe te passen. De clubs kunnen zich hierin vinden”, besluit Koops.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie