Afbeelding
BDUmedia

Transitie naar aardgasvrij ‘geen makkelijke opgave’

6 april 2021 om 16:00 Natuur en milieu

PUTTEN Conform het klimaatakkoord moeten alle gemeenten in Nederland een eerste Transitievisie Warmte vast laten stellen door de gemeenteraad. Met de invoering van deze visie wordt gewerkt aan de CO2-reductie, zoals vastgesteld in het beleidsplan ‘Putten, klimaatneutrale gemeente 2050’.

Op maandag 12 april bespreekt de commissie voor economie, bestuur en openbare ruimte de transitievisie in Putten.

Wethouder Koops geeft aan: ,,We hebben deze visie met elkaar opgesteld en kunnen ons daar voorlopig in vinden. We hebben de opgave gekregen om in 2050 van het gas af te zijn. Dat is een opdracht die de regering bij alle gemeenten heeft neergelegd. Alle nieuw te bouwen huizen krijgen geen gasaansluiting meer, omdat die huizen worden verwarmd door middel van een warmtepomp. Ook zijn we in gesprek met de woningstichting om te kijken hoe we de woningen van de woonstichting van het gas af kunnen krijgen. Maar aan de andere kant hebben we ook oudere panden in de gemeente. Eigenaren van deze panden moeten ook de slag maken om van het gas af te gaan. Dat is geen makkelijke opgave. Wij hebben de opdracht gekregen, maar we willen onze inwoners graag helpen om dit te doen. De komende jaren zullen de ontwikkelingen elkaar opvolgen en dat houden we goed in de gaten. Dit document is dus niet in beton gegoten, maar de eerste stap is gezet. Nu is het tijd voor de raad om dit beleid vast te stellen. Als de transitievisie wordt vastgesteld dan gaan we plannen maken met alle inwoners per wijk. Daarvoor moeten we met elkaar in gesprek en er moeten berekeningen worden gemaakt. We adviseren huiseigenaren om een energiescan van hun huis te laten maken. Elektriciteit is op dit moment de beste oplossing voor aardgas. Het is aan de bewoners om plannen te maken. Onze rol is om te adviseren en te inspireren. Daarom is er het energieloket van Veluwe Duurzaam, daar zijn alle maatregelen bekend over de diverse subsidies voor het isoleren van een huis, nieuwe ramen en het isoleren van daken.”

ISOLEREN Elke reis begint volgens Koops met een eerste stap en in dit geval is dat isoleren, zo geeft hij aan. ,,Het allerbelangrijkste voor nu is dat mensen maatregelen nemen om hun huis beter te isoleren en te ventileren. Duurzaam Veluwe heeft hier veel aandacht voor en zij willen daar graag bij helpen. Maar uiteindelijk zijn wij, als gemeente geen eigenaar van de woningen. Huiseigenaren zijn zelf verantwoordelijk voor het wel of niet oppakken van deze maatregelen. Hier horen bedragen bij die niet iedereen kan betalen. Mensen moeten financieel geholpen worden, maar die middelen heeft de gemeente zelf ook niet. We verwachten daarbij ook de hulp van het Rijk. We moeten wel aandacht houden voor mensen die een huis hebben waar veel moet gebeuren. Daar hebben we ook een verantwoordelijkheid in. Dus we adviseren waar we kunnen, maar we hebben ook begrip als mensen er op dit moment niet mee weg kunnen komen. We gaan goed in de gaten houden wat we tegenkomen en proberen mensen verder te brengen. We zijn er als gemeente niet om mensen dingen op te leggen, maar om ze te helpen.”

ALL ELECTRIC Eén van de mogelijkheden om een huis zonder aardgas te verwarmen, is met elektriciteit. Dit wordt ook wel ‘all electric’ genoemd. ,,Maar all electric is niet zomaar te plaatsen in iedere woning. We moeten mensen helpen door hen te adviseren wat verstandig is om te doen. Als men nu aan een andere keuken toe is, kies dan voor koken op inductie en als een huis goed geïsoleerd is en toe is aan een nieuwe ketel kies dan een warmtepomp. We willen ervoor zorgen dat mensen stappen nemen waar ze geen spijt van krijgen.”

Ook wethouder Koops volgt de discussie waarom Duitsers juist subsidie krijgen om over te stappen op gas. ,,In Duitsland wordt nog veel gestookt op olie en bruinkool. Door het Gronings gas hebben wij al jaren schoon aardgas. Dit was voor ons goed op te wekken. Zoals bekend stoppen we daarmee omdat er regelmatig aardbevingen plaatsvinden. Daarmee worden we afhankelijk van Rusland en dat willen we niet. In Duitsland is men wat minder ver dan in Nederland.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie