Afbeelding
Afbeelding van mastersenaiper via Pixabay

Belangrijke weetjes bij het kopen van een woning

6 april 2021 om 12:29 Partnercontent

Een woning kopen is een grote stap in je leven. Het proces duurt lang en gaat over veel geld. Je begint vaak met de eerste stap: de maximale hypotheek berekenen, maar wat moet je daarna? En waar moet je rekening mee houden? We zetten de belangrijkste weetjes op een rij over het kopen van een woning.

Maximale hypotheek berekenen

Een van de eerste stappen die je zet is het berekenen van je maximale hypotheek. Dit kan bij een adviseur, maar je kan dit ook eenvoudig online berekenen. Er zijn verschillende tools die je helpen je maximale hypotheek uit te rekenen. Zo heb je direct een bedrag waar je in ieder geval niet boven moet gaan zoeken, waardoor je gemakkelijker een selectie van potentiële huizen kan maken.

Extra kosten na aankoop

Taxatiekosten, notariskosten, noem maar op. Je portemonnee is nog niet veilig op het moment dat je je huis hebt gekocht. Je moet vaak rekening houden met ongeveer 5 tot 6 procent extra kosten bovenop de aankoopprijs van je huis. Overigens zijn enkele van deze kosten nog wel fiscaal aftrekbaar. Aan de andere kant is het goed om mogelijke premies in de gaten te houden om het moment dat je bijvoorbeeld gaat verbouwen.

Verzekeringen en belasting

Een huis kopen is een proces dat niet op zichzelf staat. Bij het kopen van een huis komen meerdere dingen kijken, zoals verzekeringen. Als je een huis koopt, ben je verplicht verschillende verzekeringen af te sluiten en belastingen te betalen. Ook moet je ieder jaar bij je belastingaangifte een eigenwoningforfait aangeven. Heb je een appartement gekocht? Dan is de kans groot dat je je moet aansluiten bij de VVE, de Vereniging van Eigenaren. Zij onderhouden onder andere openbare ruimtes in appartementengebouwen.

 Verder gaan je vaste maandlasten omhoog vanwege de hypotheek en gemeentelijke kosten voor bijvoorbeeld het ophalen van je huisvuil.

Opschortende voorwaarden

Heb je je ideale huis gevonden, maar heb je je hypotheek nog niet helemaal rond? Met een contract met opschortende voorwaarden zit je dan goed. In zo’n contract geef je namelijk aan dat je akkoord gaat met de aankoop van een huis, maar dan wel op een voorwaarde. Die voorwaarde kan bijvoorbeeld zijn dat je pas akkoord gaat op het moment dat de bank jou een lening heeft verstrekt. Verstrekt de bank je uiteindelijk geen lening? Dan kan je nog onder het contract uit en kom je dus niet voor verrassingen te staan.

 Er zijn dus veel zaken waar je rekening mee moet houden op het moment dat je een huis gaat kopen. Ons advies is om altijd een professional in te schakelen. En vergeet uiteindelijk vooral niet te genieten van het proces!

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie