Afbeelding
BDUmedia

Stelling: winkels open op zon- en feestdagen

10 april 2021 om 13:00 Politiek

PUTTEN Wat speelt er in de politiek? Hoe kijken verschillende partijen aan tegen actuele kwesties in Putten? Om daar iets van te laten zien, legt de redactie van De Puttenaer maandelijks een stelling voor aan raadsleden van de verschillende partijen.

Marieke Michielsen

Enkele weken geleden stond er een bericht in de krant dat het college een verzoek van de Dekamarkt voor openstelling op zondag afwees. Op de Facebookpagina van De Puttenaer.nl leverde dat bericht heel veel reacties op. Een greep uit de reacties:

,,Dan gaan we wel boodschappen doen in Nijkerk of Harderwijk.’’
,,Er is nooit sprake van zondagsrust, zolang alle tankstations, campingwinkels, snackbars en straks ook weer alle restaurants geopend zijn.’’
,,Gun het supermarkt personeel een vaste vrije dag. Supermarkten zijn al alle verdere dagen van de week open.’’
,,Blij dat ik in Putten woon. Zes dagen de tijd om boodschappen te doen’’
,,Wanneer gaat Putten mee met deze tijd? We kunnen niet eeuwig de winkels dicht houden op zondag.’’
,,Ik vind het fijn dat de winkels op zondag dicht zijn en blijven, ik hecht waarde aan de zondagsrust.’’
,,Het zou de gemeente sieren om in ieder geval het gesprek eens aan te gaan met de betreffende winkeliers en misschien ook eens te luisteren naar bewoners die wél positief tegenover deze zondagsopening staan.’’

In het verleden is er al het nodige over de openstelling van winkels op zon- en feestdagen gezegd. Maar hoe kijkt de Puttense politiek op dit moment tegen de volgende stelling aan?

Er moet een nieuwe winkeltijdenverordening komen zodat winkels op zon- en feestdagen open kunnen

Wij Putten: Alleen als er behoefte aan is

Voor Wij Putten is het al dan niet openstellen van winkels op zondag geen principiële kwestie. Als er draagvlak voor is, dan willen we dat zeker regelen, onder bepaalde voorwaarden. Bijvoorbeeld dat er op zondag geen bevoorrading is.

Maar feit is wel dat de behoefte aan koopzondagen onder veel winkeliers in Putten niet bijster groot is. Dat is ons onlangs nog gebleken in een overleg tussen Wij Putten en het bestuur van Winkelcentrum Putten (WCP). Los van overwegingen rondom zondagsrust is het heel moeilijk om de koopzondag rendabel te maken. Als koopzondagen in Putten mogelijk worden, gaan naar verwachting alleen supermarkten hiervan gebruik maken.

De fractie van Wij Putten krijgt trouwens weinig vragen van inwoners over de koopzondag. Die zitten kennelijk ook niet te wachten op een 7x24-uurseconomie. We houden de vinger aan de pols.

Maar ook in de gemeenteraad van Putten is er geen meerderheid voor koopzondagen. In een verkiezingsdebat in 2018 werd de koopzondag door de overige partijen uitgesloten. Dat is de politieke realiteit! En met dat in het achterhoofd heeft Wij Putten bij de collegevorming in 2018 ermee ingestemd om tot maart 2022 geen initiatieven voor koopzondagen te honoreren. We vonden toen, eerlijk gezegd, andere onderwerpen belangrijker voor Putten. Denk aan de woningbouw, aan de zorg, aan het onderhoud van de openbare ruimte, aan verduurzaming en aan de voorzieningen in het dorp. En die afspraak uit 2018 komen we uiteraard na.

Herman Luitjes

Gemeentebelangen: zondagsrust behouden

Afgelopen jaren hebben twee (grote) ondernemers gevraagd of zij op zondag hun supermarkt open mogen doen. Ik ben wel benieuwd wat de overige ondernemers en onze bevolking hiervan vinden. Ik kan mij best voorstellen dat je als kleine zelfstandige ondernemer er niet op zit te wachten om ook nog op zondag te werken. Overigens aan een zondagopenstelling zonder voldoende klandizie daar hebben ondernemers helemaal niets aan, hierover een referendum houden?

Zijn wij in Putten beter af om van maandag tot en met zaterdag de winkels nog wat langer open te hebben? Als dat zo is dan hoeven op zondag de winkels toch ook niet open? Of het de zondag is of een andere dag, één dag in de week rust, ook voor de winkeliers en niet vergeten het personeel zou ik niet verkeerd vinden. Dus laten we het maar zoals het nu is en behouden we onze zondagrust in Putten. Overigens wie nu al op zondag wil winkelen kan hiervoor terecht in de omliggende gemeenten.

Gemeentebelangen wil ruimere openingstijden ook voor onze horeca. Onze jongeren hoeven dan niet meer uit te wijken richting Ermelo en Harderwijk en wie kan daar nu op tegen zijn?

Robin Hoogendijk

VVD: Een halfje bruin mag best op zondag

Winkelen op zondag is in de meeste steden en dorpen in Nederland een gewoonte geworden. Een halfje bruin kopen kan gewoon ook op zondag. De samenstelling en behoeftes van huishoudens is ingrijpend veranderd t.o.v. van de jaren 60 uit de vorige eeuw. Ook in ons mooie Putten. Er zijn werkende eenverdieners, mensen die werken in onregelmatige diensten bijvoorbeeld in de zorg en andere dienstverlening en verder is de vrijetijdsbesteding van de mensen veranderd.

In Putten moeten we ons durven los te maken van een vastgeroest patroon. De VVD staat voor dat niet de ene groep voor een andere groep bepaald wat ze wel of niet mogen op zondag. De een wil zondagsrust en de kerk bezoeken, de ander wil vrij zijn om een halfje bruin te mogen kopen, beide kunnen uitstekend samen.

De VVD wil een ieder in zijn waarde laten en dus is het uitstekend als winkeliers, werknemers en gewone hardwerkende mensen zelf de vrijheid hebben om te bepalen wanneer zij open zijn of willen winkelen. Als dat onderling, met goede afspraken geregeld kan worden is dat prima. In heel veel regio’s in Nederland werkt dit al jaren tot ieders tevredenheid.

Veranderingen zijn soms best moeilijk, maar zodra eenmaal een regeling zoals de openstelling op zondag is ingevoerd dan wordt dit binnen de kortste keren ook in Putten als een positieve stap gezien. Dit zowel door onze Puttense inwoners als ook voor onze toeristen en kan het een boost geven aan onze lokale ondernemers en werkgelegenheid.

Albert de Bruin

SGP: Zondag? Rustdag!

De titel van het verkiezingsprogramma van de SGP voor deze raadsperiode is: Woord houden!

Daarom: zondag? Rustdag!

Als SGP weten we ons in de eerste plaats geïnspireerd door de Bijbel, het vaste Woord van God. We geloven dat het leven naar Zijn Woord goed is voor alle mensen en willen daarnaar luisteren en ons daardoor laten leiden. Vanuit deze overtuiging willen en kunnen we niet anders dan ook nu: Woord houden.

Waarom nog meer?

Deze dag is niet alleen vanwege het christelijke karakter van belang, maar ook vanwege de belangrijke maatschappelijke en sociale waarde. Iedereen is gebaat bij één dag rust in de week. Daarvoor hebben we al sinds jaar en dag de zondag om ruimte te bieden aan de kerkgang. Ook is het een belangrijk sociaal en maatschappelijk rustpunt in de week. Steeds vaker zitten (vaak jonge) werknemers langdurig thuis door werkstress. Ook ondernemers hebben tijd nodig om bij te tanken.
Daarbij komt dat gemeenten die de winkels op zondag opengooien, meer verliezen dan alleen de zondagsrust. Grote winkelketens grijpen hun kans. Kleine winkeliers moeten het veld ruimen. Dat helpt bepaald niet om de teloorgang van de winkelstraten in ons dorp tegen te gaan.
Heel concreet betekent dit alles voor de SGP: er moet geen nieuwe winkeltijdenverordening komen. De openingstijden voor de zon- en feestdagen blijven zoals huidig zijn vastgesteld.

Hans ten Klooster

CDA: Voorstander zondagsrust

Laat ik maar meteen met de deur de kerk invallen: Het CDA Putten is voorstander van de zondagsrust. Hiermee volgen wij de Bijbel waarin God ons leert dat er zes dagen gewerkt mag worden en dat de zevende dag een bijzondere dag is, een dag om uit te rusten en een dag om Hem te danken voor zijn zegeningen.

In onze christelijke cultuur is deze zevende dag de zondag. Een dag van rust, reflectie en bezinning. Een dag die anders is dan de andere dagen van de week. Veel inwoners gaan op zondag naar de kerk om hun geloof te belijden. Niet iedereen heeft dezelfde invulling van de zondag maar het is voor iedereen een sociale ontmoetingsdag met familie en vrienden.

Door de winkels op zondag gesloten te houden geven wij ook de ondernemers en hun werknemers de gelegenheid om vrij te nemen, om naar de kerk te gaan en om familie en vrienden te ontmoeten. Onze economie wordt er, naar onze mening, niet slechter van om een dag in de week rust te nemen. Verruiming van de winkeltijden in de avonduren heeft ook immers voornamelijk gemak voor de klanten en in mindere mate omzetstijging voor de ondernemer opgeleverd.

Het CDA wil gewoon de zondag als rustdag voor iedereen behouden, om vol goede moed aan de nieuwe werkweek te beginnen.

Gertine Elsenaar

ChristenUnie: zondagsrust is groot goed

In het najaar van 2017 hebben de leden van de ChristenUnie Putten het verkiezingsprogramma met de titel ‘Goed voor elkaar!’ voor de periode 2018-2022 vastgesteld. Dit verkiezingsprogramma is voor de fractie van de ChristenUnie het uitgangspunt geweest tijdens de coalitie-onderhandelingen in 2018, dit verkiezingsprogramma is ook de leidraad voor ons politiek handelen in deze raadsperiode!

Het verkiezingsprogramma heeft een hoofdstuk ‘Geloven in Putten’, in dit hoofdstuk staat het volgende over zondagsrust:
,,De zondag moet een rustdag blijven. Deze gezamenlijke rustdag is waardevol in onze gehaaste samenleving. (...) De nieuwe winkeltijdenwet heeft de bevoegdheid voor de openstelling van winkels op zondag bij de gemeenten gelegd. Daarom is het des te belangrijk om opnieuw duidelijk te zijn: we willen dat de winkels op zondag dicht blijven. We willen niet dat kleine zelfstandigen door het grootwinkelbedrijf onder druk worden gezet om op zondag open te zijn en ook niet dat het winkelpersoneel onder druk wordt gezet om op deze dag te gaan werken. (...) De zondagsrust is een groot goed en daarom geen grote manifestaties op de zondag in ons dorp.”

Het verkiezingsprogramma is de ‘opdracht’ die we als fractie van onze leden hebben meegekregen, maar ook voor veel stemmers de reden waarom ze de ChristenUnie haar vertrouwen in het stemhokje hebben gegeven. Voor onze fractie op dit moment dus geen enkele reden voor een discussie over openstelling van winkels op zon- en feestdagen!

Lubbert van den Heuvel

Herman Luitjes
Robin Hoogendijk
Albert de Bruin
Hans ten Klooster
Gertine Elsenaar
Lubbert van den Heuvel
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie