Foto ter illustratie
Foto ter illustratie Pete Linforth/Pixabay

Gemeente Putten geeft tips tegen hulpvraagfraude

24 april 2021 om 12:02 Overig

PUTTEN Gemeente Putten deelt via hun website en Facebook tips tegen hulpvraagfraude. Bij hulpvraagfraude doet een oplichter zich voor als een bekende, bijvoorbeeld via Whatsapp. 

,,Vaak staat in het eerste bericht dat de ‘bekende’ een nieuw mobiel nummer heeft. Ook sturen criminelen soms zelfs via het WhatsApp-account van degene die u kent, de vraag om geld. Doordat in het bericht staat dat er grote nood is en het geld direct nodig is, zijn veel mensen geneigd om het geld aan ‘deze bekende’ toch maar snel over te maken. Vertrouw zo’n bericht daarom niet zomaar. Bel altijd eerst de persoon zelf op het oude nummer en zorg dat u deze persoon ook daadwerkelijk spreekt.’’ meldt de gemeente.

De gemeente geeft als tip om telefoonnummers niet zomaar online te plaatsen. Ook wanneer je een twee-staps-verificatie via Whatsapp instelt, kan misbruik worden voorkomen. 

Wanneer er toch misbruik is gemaakt, verzoekt de gemeente om aangifte te doen bij de politie en een melding te doen bij de bank, om het rekeningnummer van de oplichter te laten blokkeren. ,,Maak een bestandje aan van het Whatsapp gesprek, zodat u die bij de aangifte kunt toevoegen.’’ 

Berichten melden kan via deze link, ook als je geen slachtoffer bent: https://www.fraudehelpdesk.nl/

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie