Monique en Arnold Hoeve werken toe naar de opening van Groot Spriel.
Monique en Arnold Hoeve werken toe naar de opening van Groot Spriel. Marco Jansen

Groot Spriel heeft als zorglandgoed weer toekomst

28 april 2021 om 11:55 Zakelijk Ondernemer in beeld

PUTTEN Een rijksmonument herbestemmen en geschikt maken voor zorg. Dat was de uitdaging voor Arnold en Monique Hoeve toen zij tweeënhalf jaar geleden het project Zorglandgoed Groot Spriel voor mensen met dementie begonnen. Inmiddels loopt de dagbesteding en is de inschrijving voor de studio’s geopend.

Marco Jansen

Na veertien maanden vertraging en veel tegenslagen, zijn de aannemers volop bezig en nadert de bouw het einde. ,,Het was een weerbarstig traject omdat veel erfgoedorganisaties meekijken als je veranderingen, zoals een lift of schuifdeur, wilt aanbrengen in een rijksmonument. Het ene advies was soms contrair aan het ander’’, vertelt Arnold Hoeve. ,,Dit kasteel is altijd particulier bewoond geweest, maar daarvoor is het nu te duur. De maatschappelijke bestemming onderwijs was te grootschalig voor het Natura 2000-gebied, dus bleef zorg over. Maar dat herbestemmen blijkt ontzettend lastig. We stonden vorig jaar op het punt het bijltje erbij neer te gooien. Ik ben alle partijen dankbaar dat we het toch voor elkaar hebben gekregen. Na alle onderhandelingen kwamen we tot een positief advies en kregen we een vergunning van de gemeente.”

LEIEN DAKVENSTERS Het object is ruim honderd jaar oud; in 1860 is het landhuis gebouwd en in 1910 is de toren tegen de buitenmuur van het kasteel gezet. ,,Om het pand geschikt te maken voor zorg, hebben we een doorbraak gemaakt tussen het landhuis en de toren om die ook bereikbaar te maken en de tweede verdieping toegankelijk te maken voor zorg. Dat was het meest heikele punt. Ook moest er daglicht komen en hiervoor hebben we nu negen leien dakvensters speciaal in Frankrijk laten produceren. Heel kostbaar, maar anders hadden we geen vergunning gekregen.”

De kasteelkamers zijn geschikt gemaakt voor zorg, er is een lift, een nieuw luchtverversingssysteem en nieuwe kabels en leidingen zijn gelegd. De binnenmuren zijn opnieuw opgebouwd, want de constructie liet volgens Hoeve ‘te wensen over’.

TIEN JAAR De zorgondernemers noemen het ‘bewonderenswaardig en te prijzen’ dat de particuliere eigenaren investeren in de instandhouding en vernieuwing van het rijksmonument. ,,We krijgen geen subsidie en je krijgt nooit een hypotheek op een verbouwing van 1,5 miljoen. Wij investeren er ook 3,5 ton in. Dat zit meer in roerende zaken, zoals de hele inrichting, schilderwerk, meubilair en domotica. Het kan nu weer honderd jaar mee. De eerste tien jaar zijn wij hier aanwezig voor verlenen van zorg aan mensen met dementie. We pachten het voor tien jaar, telkens met verlenging voor vijf jaar.”

De verbouwing moet half juni klaar zijn; dan gaan de stoffeerders erin om de pvc-vloeren te leggen en komen de schilders. ,,Juli moet alles opgeleverd zijn, dan gaan we open.”

VEEL BELANGSTELLING Het woonzorghuis is bestemd voor mensen met geheugenproblemen en dementie. Inmiddels zijn de inschrijvingen gestart. Zes studio’s zijn nog beschikbaar, de andere helft is al verhuurd. ,,Er is veel belangstelling, onder andere van Puttense families. De studio’s variëren in grootte van 35-80 vierkante meter. Vier zijn geschikt voor echtparen. Elk heeft zijn eigen karakter en uitzicht over het landgoed. Hoe hoger je komt, hoe mooier en verder je kijkt.’’

Meer informatie? www.zorglandgoedgrootspriel.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie