Jan Buiter hoopt dat de gemeenteraad openstaat voor zijn initiatief voor de bouw van seniorenwoningen bij het bos.
Jan Buiter hoopt dat de gemeenteraad openstaat voor zijn initiatief voor de bouw van seniorenwoningen bij het bos. BDUmedia

‘Doorstroming op Puttense woningmarkt vergroten’

26 april 2021 om 16:00 Wonen

PUTTEN Jan Buiter wil graag de doorstroming op de Puttense woningmarkt een handje helpen en is, samen met een aantal gelijkgestemden, al enkele jaren bezig om dit van de grond te krijgen. Buiter wil de doorstroming vergroten door het bouwen van seniorenwoningen in het bosgebied Putten-Noord.

Als bewoner van het oostelijk buitengebied wil Buiter best verhuizen naar een kleinere woning, maar dan wel dicht bij zijn geliefde bos. Maar kleinere woningen dicht bij het bos zijn er in Putten niet of nauwelijks te vinden. ,,In het oostelijk buitengebied van Putten zijn er veel oudere Puttenaren die best wat kleiner zouden willen gaan wonen. De kinderen zijn inmiddels al lang het huis uit en het onderhoud van de (te) grote woning vormt steeds meer een belasting. Maar afscheid nemen van de bosrijke omgeving en hun wijk valt de meeste bewoners te zwaar. Zij hebben hier immers het grootste deel van hun leven gewoond. Bij gebrek aan alternatieven zien zij dan ook meestal af van een verhuizing tot het echt niet meer gaat. Daardoor komen deze ruimere woningen niet beschikbaar voor de Puttense woningmarkt”, legt Buiter uit. ,,De vooruitzichten op het slagen van ons plan zijn flink gestegen. Ik heb hier een aantal gesprekken over gehad met wethouder ’t Jong en hij stond sympathiek tegenover het plan. Wel gaf de wethouder aan dat we met een paar dingen rekening moeten houden. Zo moeten we draagvlak voor ons plan binnen de raad zien te krijgen en daarnaast moeten we een bijdrage leveren aan het fonds voor sociale woningbouw. Ook zullen we oog moeten hebben voor natuurcompensatie wanneer er bomen moeten worden gekapt. Dat zijn redelijke voorwaarden waar we graag aan willen voldoen.”

Jan Buiter is niet de enige die best naar een kleinere woning aan de rand van het bos wil verhuizen. Hij hield, begin vorig jaar, een kleine enquête onder de buurtbewoners en die wees uit dat er meer dan vijfentwintig bosbewoners zijn die open staan voor het idee. Dat was voor Buiter het startschot voor een zoektocht naar een geschikte locatie voor een aantal (senioren) appartementen. Daarnaast moest Buiter een geldschieter zien te vinden en draagvlak creëren voor een bestemmingswijziging. ,,Het vinden van zo’n locatie bleek geen sinecure; bouwen in een Natura 2000 gebied is eigenlijk onmogelijk en lang niet iedere locatie is geschikt. Toch begint mijn lange zoektocht nu zijn vruchten af te werpen. Ik heb een locatie op het oog en ook de financiering lijkt te gaan lukken.’’ Om het proces niet te verstoren kan Buiter de locatie en de financier nog niet noemen.

KANSEN Volgens Buiter kent het tekort aan woningen verschillende oorzaken. ,,Enerzijds is de schaarste te wijten aan een gebrek aan bouwlocaties en langdurige vergunningenprocedures. Er worden simpelweg te weinig woningen gebouwd. Maar de andere oorzaak, die van een gebrek aan doorstroming, wordt vaak over het hoofd gezien. Dit initiatief moet echt bijdragen aan doorstroming op de Puttense woningmarkt en dus kansen bieden aan iedereen.” Dat wil Buiter bereiken door bosbewoners die de overstap willen maken naar een bosappartement, te verplichten hun eigen woning eerst enkele maanden exclusief aan te bieden aan Puttense woningzoekenden. ,,Puttenaren die op zoek zijn naar een ruimere woning in de eigen gemeente krijgen zo de eerste kans. En wanneer die kopers dan ook weer verplicht worden hun woning eerst aan Puttenaren aan te bieden, ontstaat er een domino-effect. Kortom, ons plan helpt jong en oud, woningbezitters en starters op de woningmarkt.”

Buiter hoopt dat de gemeenteraad open staat voor zijn initiatief. Een initiatief dat gedragen wordt door een grote groep bosbewoners. ,,Laten we nu eens stoppen met alleen maar te praten over meer woningen. Aan dat soort lippendienst hebben we niets. Laten we nu eens wat ondernemen.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie