Afbeelding
Autoverzekering

Wat te doen als je autoverzekering geweigerd wordt?

28 april 2021 om 07:22 Partnercontent

Heb je een aanvraag gedaan voor een autoverzekering en ben je geweigerd? Dit kan een aantal verschillende oorzaken hebben. Gelukkig zal dit probleem normaal gesproken wel opgelost worden. Elke verzekeraar hanteert namelijk andere criteria bik het controleren van een verzekering. Hierdoor kan het dat je autoverzekering geweigerd wordt bij de ene verzekeraar, maar dat de andere maatschappij je aanvraag juist wel accepteert. Hierdoor is de kans groot dat het voor jou alsnog mogelijk is om je auto te verzekeren in ons land. In dit artikel kun je meer lezen over het weigeren van een autoverzekering en hoe je na een weigering alsnog een autoverzekering kunt afsluiten. 

Autoverzekeraars doen een risicoanalyse 

Toch is het eerst goed om te weten dat de verzekeraars in ons land een risicoanalyse doen. Hierbij kijken ze naar diverse factoren in je verleden om te bepalen groot de kans is dat je bijvoorbeeld de premie niet op tijd betaalt. Ook bepalen ze het risico dat jij een schadevergoeding claimt bij de maatschappij. Hoe hoger dit risico is volgens de analyse, hoe meer premie jij moet betalen aan de verzekeraar. In sommige gevallen is het risico zelfs zo groot dat de verzekeringsmaatschappij je aanvraag afwijst. Om te bepalen hoe groot het risico is gebruiken verzekeraars de databank van Stichting CIS. Ze controleren namelijk of jij hierin staat. Stichting Cis houdt in de databank namelijk alle belangrijke verzekeringsgegevens bij, waaronder het aantal schadeclaims en of iemand fraude gepleegd heeft.

Waarom is je autoverzekering geweigerd?

Dat een verzekeraar je aanvraag afwijst kan een paar verschillende oorzaken hebben. Hieronder kun je daar een paar voorbeelden van vinden.

  • Wanbetaling: Het zou kunnen gebeuren dat je een keer te laat was met het betalen van de verzekeringspremie. Je krijgt dan niet direct een CIS registratie. Je verzekeraar zal je namelijk eerst een waarschuwing sturen, je kunt dan alsnog de premie betalen. Betaal je de premie structureel niet? Het zou dan kunnen dat je verzekeraar de verzekering stopzet. Vervolgens maakt de maatschappij ook een melding bij Stichting CIS, wat voor alle verzekeraars zichtbaar zal zijn. 
  • Rijontzegging: Heb je een rijontzegging gehad? Dit betekent dat je voor een specifieke tijd geen motorvoertuig meer mag besturen. Je kunt in diverse situaties een rijontzegging krijgen. Zo kan het komen door rijden onder invloeden, meer dan 50 kilometer per uur te hard rijden, een ongeldig bewijs, et cetera. Zelfs wanneer je rijontzegging opgeheven is kan je autoverzekering nog geweigerd worden.
  • Te veel schadeclaims: In de landelijke database Roy Data is het voor alle verzekeraars mogelijk om te zien hoe vaak je een schadeclaim hebt ingediend. Ze kijken hierbij met name naar schades waarbij juridische bijstand belangrijk is, zoals ruitschade of diefstal. Heb je vaak een schadeclaim ingediend? De verzekeringsmaatschappijen gaan er dan van uit dat je dit in de toekomst ook gaat doen. Hierdoor kan de autoverzekeraar ervoor kiezen om je aanvraag te weigeren.

Hoe kun je alsnog een autoverzekering afsluiten?

Als je aanvraag voor een autoverzekering geweigerd is dan is het normaliter alsnog wel mogelijk om een autoverzekering af te sluiten. In de meeste gevallen kan dit bij een reguliere verzekeringsmaatschappij, maar in sommige gevallen lukt dit helaas niet. Je kunt dan alsnog een autoverzekering afsluiten bij verzekeringsmaatschappij De Vereende. Dit is speciaal opgericht voor speciale zaken op het vlak van verzekeren. Wel zijn er bij De Vereende wat extra kosten verbonden aan het afsluiten van een verzekering. Hierdoor is de kans groter dat de premie wat hoger ligt dan bij een normale verzekeraar. Dit doen ze om het hogere risico dat De Vereende loopt te compenseren. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie