Dag van de Arbeid, ook voor de duiven

1 mei 2021 om 18:41 Dieren Deel je nieuws

Met recht was het een dag van de arbeid voor de duiven.

Vandaag moesten ze een wisselende wind trotseren over een afstand van plm. 270km naar Putten.

Gedurende de dag zagen we wisselende snelheden van de duiven in de overige afdelingen. Met zekerheid kon dus niet gezegd worden, hoe laat de duiven verwacht konden worden.

Mijn eerste schatting was een tijd van 13.36 voor Putten, op basis van de overige snelheden.

Maar deze kloktijd werd niet gehaald in Putten.

Ik woon heel gunstig aan de Stationsstraat, zodat ik de duiven van de voorzitter G.J. van Putten en de Comb. Van Zoeren kan zien aankomen vliegen.

Het verschil tussen deze 2 locaties is 111 meter volgens de coördinaten in het voordeel van de voorzitter van de lokale vereniging.

Maar als er dan 2 duiven tussen de 2 bomenrijen doorkomen en de duif van de voorzitter moet naar links afbuigen, omdat ie te ver zit. Dan weet je dat je een voordeel hebt. Want die duif heeft 111 meter extra gevlogen en moet opnieuw 111 meter terugvliegen. En vandaag was dat 1 seconde kloktijd verschil en de afstand compensatie.

Dit betekent dat de Comb. Van Zoeren vandaag opnieuw de eerste plaats pakte, net voor G.J. van Putten en A. Dokter.

De top 10 in Putten is verder als volgt:

K. v/d Broek & Zn 4 – 7

A. Boeve 5

A. Dokter 6

Comb. Verbree 8-9-10

Heel lang leek het erop, dat er in Putten een hele goede top 10 in de afdeling gedraaid zou worden. Maar het feit, dat het niet verplicht is om jouw duif te melden, geeft tijdens de dag een vertekend beeld. Zeker 7 mensen, die voor onze Puttenaren klokten, hebben hun duif niet gemeld.

Het zou voor de sport een verplichting moeten worden. In de grote nationale vluchten is dit al zo.

Maar ondanks dit feit hebben de duiven een topprestatie geleverd.

De duif van Comb. Van Zoeren haalde in de regio A2 tegen 3.088 duiven de 13e plaats, in afd.7 Noord tegen 8.005 duiven ook de 13e plaats en in het totale verband van afdeling 7 tegen 19.001 duiven de 24ste plaats.

Aankomende week wordt de eerst Midfond vlucht vervlogen. Deze heeft een afstand van plm. 392 km naar Putten. De Midfond vluchten zijn tussen de 300 en 500 km afstand. Loslocatie is Pt. St. Maxence, Frankrijk.

Als ik mij het goed herinner werd deze vlucht ook eind juni 2020 vervlogen. Waar het voor een groot aantal duivenmelkers een rampvlucht werd. Een aantal mensen hebben in de A2 destijds voor deze vlucht gepast, op basis van de verwachte weersomstandigheden. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie