Tankbataljon '8th New Brunswick Hussars' uit Canada bevrijdde Putten.
Tankbataljon '8th New Brunswick Hussars' uit Canada bevrijdde Putten. Gemeentearchief Putten

Ruim 2.100 Puttenaren waren al geboren bij bevrijding in 1945

5 mei 2021 om 08:21 Historie

PUTTEN Zestig Puttenaren die nu nog leven, waren al volwassen tijdens de bevrijding in 1945. In totaal waren 2.154 Puttenaren op dat moment al geboren. Dat is bijna negen procent van de inwoners.

Landelijk maakten naar schatting 1,3 miljoen Nederlanders die nu nog in leven zijn de bevrijding in 1945 mee. Veruit het grootste deel van hen was destijds een kind. Ongeveer 38.000 Nederlanders die nu nog leven, waren destijds al volwassen. Dat blijkt uit een analyse van datajournalistiek platform LocalFocus op basis van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Het aantal Nederlanders dat de oorlog heeft meegemaakt daalt in rap tempo. Vijf jaar geleden bestond de groep nog uit meer dan 1,8 miljoen mensen, sindsdien is deze groep met bijna een derde geslonken. 

BEVRIJDINGSDAG Vandaag is het 76 jaar geleden dat Nederland bevrijd werd van de Duitse bezetters. Die bevrijding kwam niet voor iedereen op hetzelfde moment. Zo kwamen de eerste geallieerde troepen al in september 1944 Limburg binnen. Een half jaar later - begin mei - gaven de Duitse troepen zich pas officieel over, waarmee het grootste deel van Nederland werd bevrijd. Texel en Schiermonnikoog bleven in eerste instantie alsnog bezet, maar werden in de maand daarna alsnog bevrijd. 

OVER DE CIJFERS
Op onderstaande kaart zie je per gemeente het volgende cijfer: het percentage inwoners dat 76 jaar of ouder is. Dit zijn de mensen die tijdens de bevrijding in 1945 al in leven waren. Ook zie je voor elke gemeente om hoeveel mensen het precies gaat. Klik je op de kaart op een gemeente, dan zie je daar eveneens hoeveel mensen uit de gemeente 94 jaar of ouder zijn: zij waren aan het einde van de oorlog al volwassen.


Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie