Eikenprocessierupsen eten eikenblad. Ze zijn goed te herkennen aan het lichtgrijze lijf met zwarte rug. De brandharen zijn duidelijk zichtbaar.
Eikenprocessierupsen eten eikenblad. Ze zijn goed te herkennen aan het lichtgrijze lijf met zwarte rug. De brandharen zijn duidelijk zichtbaar. Kees van Reenen

Putten bestrijdt ‘jeukrups’ met voorrang bij speelplaatsen en in wijken

7 mei 2021 om 11:04 Natuur en milieu

PUTTEN De bestrijding van eikenprocessierupsen gebeurt met voorrang bij speelplaatsen en in woonwijken. Dat meldt de gemeente Putten. Brandharen van de rups kunnen hevige jeuk, bultjes en oogklachten veroorzaken. 

Het wegzuigen van nesten op eiken die eigendom zijn van de gemeente gebeurt vanaf mei tot en met augustus. Volgens de gemeente zijn er zo’n zesduizend gemeentelijke eikenbomen die worden gecontroleerd op larven en rupsen. 

DOORGAANDE WEGEN De overlast begin doorgaans vanaf begin juni wanneer de meeste rupsen hun brandharen afschieten. Vanaf begin juli gaan de rupsen verpoppen tot vlinder. De hinder is dan nog niet voorbij, want de brandharen blijven achter in de nesten en worden door de wind verspreid. Om die reden stelt de gemeente alles in het werk om de eikenprocessierups te bestrijden. Zo worden eikenbomen op met name doorgaande wegen bespoten met biologische middelen. 

NESTKASTJES Ook zet Putten in op natuurlijke vijanden van de rups. Zo zijn vorig jaar volgens de gemeente bijna zeshonderd nestkastjes opgehangen voor kool- en pimpelmezen. Eind maart is dat ook gebeurd in de nieuwe wijk Rimpeler.

BLOEMRIJKE BERMEN Daarnaast krijgt biodiversiteit van beplanting een hoge prioriteit in nieuwe ontwerpen van openbaar groen, meldt de gemeente. ,,In de wijk Rimpeler worden bermen ingezaaid met een zaadmengsel voor bloemrijke bermen. De plantvakken worden aangeplant met vaste planten om zoveel mogelijk biodiversiteit te creëren.’’ Dit lokt naast insecten ook vogels en vleermuizen, die zich tegoed doen aan de eikenprocessierups en ook volwassen eikenprocessievlinders eten.

MELDING De gemeente roept inwoners op om (nesten van) de eikenprocessierups door te geven aan de servicebalie via telefoonnummer 0341-359 611. Putten voert bestrijdingsmaatregelen alleen uit bij gemeentelijke bomen. ,,Als u rupsen in de tuin aantreft, kunt u op eigen kosten contact opnemen met een boomverzorgingsbedrijf’’, aldus de gemeente.

TIPS Voor tips om overlast te voorkomen en wat te doen bij klachten, verwijst de gemeente naar de website www.thuisarts.nl/eikenprocessierups

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie