Afbeelding
Bart Roos | the Identiteam

Een elektrische haard is een aanwinst voor je interieur

11 mei 2021 om 10:17 Partnercontent

Een haard is niet alleen lekker voor de warmte in de winter. In alle seizoenen is het een aanwinst voor je huis. Een kachel brengt sfeer en gezelligheid, ook op lange zomeravonden. Als je op zoek bent naar een kachel die zowel duurzaam als stijlvol is, is een elektrische kachel een goede keuze. In zon kachel wordt geen hout gestookt, maar worden met speciale effecten vlammen gesimuleerd. Een elektrische haard biedt een uitkomst voor iedereen die houdt van het gezellige effect van een haard, maar voor wie hout stoken niet ideaal is. In dit artikel vertel ik je meer over elektrische haarden, hoe ze werken en wat ze zo flexibel maakt.

Een duurzame haard

De elektrische haard staat bekend als duurzaam. Dat komt omdat er in zon haard geen hout wordt gestookt, en dus geen CO2 uitgestoten wordt. Je zet de haard hierdoor ook gemakkelijk aan en uit zonder bijvoorbeeld te hoeven wachten tot het vuur is uitgebrand. Ook ontstaat er geen rook in een elektrische haard. Dit kan prettig zijn voor mensen die normaal gesproken last hebben van deze rook, bijvoorbeeld mensen met longklachten. Een elektrische kachel stoot geen fijnstof uit. 

Net echt

Ondanks dat er in een elektrische haard geen echt vuur ontstaat, is het vlammenspel dat wordt gesimuleerd vaak niet van echt te onderscheiden. De verlichting en vlam-effecten zorgen ervoor dat de haard er zeer realistisch uitziet. Een elektrische haard geeft geen warmte via vuur, maar beschikt over een warmte-element dat een prettige warmte afgeeft. Dit maakt een elektrische kachel zeer geschikt om kleinere ruimtes mee op te warmen, of om de sfeer in een kamer naar een hoger niveau te brengen.

Geen rookkanaal

Elk huis is geschikt voor een elektrische haard. Dit komt omdat je, anders dan bij een houtkachel, geen rookkanaal nodig hebt om een elektrische haard op aan te sluiten. Dat maakt zon haard bijzonder flexibel. Hij past in ruimtes waar een houtkachel niet snel mogelijk zou zijn. Ook hoeft je weinig aanpassingen te maken aan je huis om de elektrische kachel kwijt te kunnen. Een elektrische haard kan in de muur verwerkt worden of vrijstaand in de kamer worden geplaatst. Zelfs in een goed geïsoleerde ruimte kan een elektrische kachel goed staan.

Geschikt als bijverwarming

Wanneer je van plan bent een elektrische haard aan te schaffen, is het belangrijk om na te gaan wat de functie van deze haard moet zijn. Juist omdat er geen vuur wordt gestookt, maar elektriciteit wordt gebruikt om warmte te leveren, is een elektrische haard minder geschikt als hoofdverwarming. Als bijverwarming, om bijvoorbeeld een kleine of onverwarmde kamer op te warmen, leent hij zich echter wel goed. Zon kachel warmt namelijk snel op en kan een kleine ruimte in een mum van tijd opwarmen.  

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie