Afbeelding

Fabrieksterrein: Straatnamenboek

11 mei 2021 om 13:21 Column Fabrieksterrein

Op mijn schrijfplek kijk ik uit over de boekenkast. De boeken daarin zijn in een voortdurende strijd gewikkeld geraakt met kinderspeelgoed om de meeste ruimte. Tot nu toe winnen de boeken gelukkig nog en mag ik het nog een boekenkast noemen.

Op één van de boeken staat op de rug ‘Straatnamenboek’. Dit boek trekt nu mijn aandacht door het nieuws dat Putten sinds kort een officiële straatnamencommissie heeft. Ik heb het boek maar weer eens uit de kast gehaald. Het heeft een bijzondere kleur die ergens tussen lichtgroen en lichtblauw ligt. De officiële naam van de kleur heb ik ondanks uitgebreid onderzoek nog nergens kunnen vinden. Op de voorkant staat ‘Straatnamenboek’ met als subtitel ‘over: wegen, straten, lanen, stegen, paden, pleinen in putten’. Inderdaad staat er ‘putten’ met een kleine letter. Misschien was het gebruik van zo’n kleine letter modern in die tijd. Hoewel in het huidige logo van de gemeente de tekst ‘gemeente putten’ ook zonder hoofdletters geschreven is. Ongetwijfeld heel artistiek bedoeld, maar ik vind het er niet uitzien zonder de taalkundig verplichte hoofdletter van de plaatsnaam Putten.

Volgens de colofon was dit straatnamenboek een ‘uitgaaf van het bureau voorlichting der gemeente Putten”. Ik heb overigens geen uitgavejaar kunnen ontdekken. De meest recente verwijzing in de verantwoording is 1981. Ik vermoed dat het dus ergens begin jaren tachtig uitgegeven is, want ik kan me niet anders herinneren dan dat dit boek bij mijn ouders in de boekenkast stond. Ik heb er vroeger veel in gebladerd en de mij bekende straten uit onze toenmalige buurt allemaal wel eens in opgezocht.

Volgens mij is er veel recenter nog een boek over straatnamen in Putten uitgekomen, uitgegeven door de BDU. Ik vraag me af of dat zo uitgebreid was als het 377 pagina’s tellende boek hier voor mij. Intussen zijn er weer heel wat straatnamen bijgekomen en hopelijk komen er dankzij deze commissie nog een paar heel mooie namen bij. Ongetwijfeld is er veel over Puttense straatnamen en hun herkomst te vinden op internet, maar een dergelijk compleet, actueel en uitgebreid papieren straatnamenboek van Putten zou een mooie plaats krijgen in de boekenkast.

Eigenlijk is het geen taak voor de straatnaamcommissie maar misschien kunnen ze bij de gemeente wat aankaarten hierover. In het nieuwe boek zou ook de Klaas Frisohof voorkomen. Wat zou het passend zijn als er bij de Klaas Frisohof komt te staan dat deze is genoemd naar Klaas Friso, onder andere de schrijver van dit voor mij liggende straatnamenboek van Putten.

Martijn Fabriek

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie