'Blik' op het plein in Putten.
'Blik' op het plein in Putten. N. van der Hoest
Ingezonden

‘Putten heeft lelijkste plein van de Veluwe’

14 mei 2021 om 19:52 Opinie

PUTTEN/ERMELO Als inwoners van buurgemeente Ermelo bevinden we ons regelmatig in Putten vanwege de grote, gezellige markt op woensdag en de leuke winkelstraten. 

Maar ook Putten moet mee in ‘modernisering’ en de huidige economische vooruitgang. Waar grote steden zich bezinnen op vergroening en verkeersluw maken van de binnensteden, doet Putten het omgekeerde. En zie het resultaat: een winderig, groot en vooral kaal, lelijk plein, een eindeloze stenen vlakte. 

VEEL BLIK Ook het groen ontbreekt - op een enkel boompje en een paar bloembakken na - en wat opvalt, vooral veel, veel blik. De ‘heilige koe’ heeft gewonnen in een dorp wat heet in het groene hart van de Veluwe te liggen. Maar dat groen moet je helaas buiten het centrum zoeken. Met het vernieuwde gemeentehuis op de achtergrond en de vele geparkeerde auto’s ervoor, geef je een verkeerd beeld af. 

ENORME SPIJT Waar zijn die mooie bomen gebleven op het ‘oude’ plein. Welke (landschaps?)architect heeft dit gedrocht ontworpen en wie heeft zijn fiat daaraan gegeven? Loopt Putten achter de ontwikkelingen aan die groen en autoluwte in dorpen en steden voorrang geven en hebben ze daar over enkele jaren en veel, veel verspild geld armer, geen enorme spijt van?! 

BARCELONA Het is in ieder geval een stuk minder aantrekkelijk geworden in het centrum van Putten. Ook hier heeft het economisch belang het weer gewonnen van natuur/groenbeleving. Uit vele studies is gebleken dat mensen gelukkiger worden van een mooie groene sfeer, waar het goed toeven is onder bomen met gezellige ‘keuvelbankjes’ en ontmoetingsplekjes. Als mooi voorbeeld een foto uit Barcelona, waar men het omgekeerde drastisch aan het doorvoeren is en zie, de menselijke maat is weer terug. De aloude leuze ‘Kom op de fiets, dan vervuil je niets!’, is zeker aanbevelingswaardig en een mooi begin. Nu (de gemeente) Putten nog.

N. en W. van der Hoest, 
Ermelo

Autovrije groene pleinen in Barcelona.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie