Kuikens in het land, poes in de mand.
Kuikens in het land, poes in de mand. Natuur Collectief Veluwe

Natuur Collectief Veluwe: ‘Houd van april tot juli je kat bij donker binnen’

17 mei 2021 om 13:17 Natuur en milieu

PUTTEN Natuur Collectief Veluwe is deze week gestart met de voorjaarscampagne ‘Kuikens in het land, poes in de mand’. Met spandoeken roept het agrarisch natuurcollectief kattenbezitters op om hun huisdieren deze periode ‘s nachts binnen te houden. Het jachtgedrag van katten is namelijk funest voor de weidevogelstand. 

Veel mensen realiseren zich niet dat hun kat ’s nachts vele kilometers aflegt en daarbij ook prooidieren vangt. Alleen al in Nederland maken huiskatten zo miljoenen slachtoffers per jaar, waaronder in het voorjaar veel weidevogelkuikens. In het donker zijn de kuikens op de grond extra kwetsbaar; hun ouders zien het gevaar niet aankomen en kunnen de aanvaller niet op tijd wegjagen. 

Het doel van de campagne is om kattenbezitters bewust te maken van het nachtelijk gedrag van hun huisdier en bereidheid te creëren voor een tijdelijke avondklok. Weidevogels hebben het moeilijk in ons land. De aantallen nemen al decennialang in hoog tempo af. Collectief Veluwe zet zich met agrariërs in voor bescherming van het leefgebied van weidevogels. Boeren kunnen contracten afsluiten rondom legselbeheer, rustperiodes en beweiding en het drassig houden van grasland. Door aan te haken bij de voorjaarscampagne Kuikens in het land, poes in de mand laat het collectief ook aan particulieren zien hoe zij een steentje bij kunnen dragen aan de bescherming van weidevogels: houd van april tot juli je kat bij donker binnen.

De Bond van Friese Vogelwachten is de trekker van de bewustwordingscampagne, die nu voor het tweede jaar wordt gehouden. Meer achtergrondinformatie is te vinden op de website www.poesindemand.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie