Afbeelding
Ajel (pixabay)

Celstraffen voor afpersing, ook Puttenaar slachtoffer

19 mei 2021 om 13:22 Rechtbank

PUTTEN/ZUTPHEN De rechtbank in Zutphen heeft dinsdag drie Arnhemmers van 31, 21 en 20 jaar veroordeeld tot een celstraf voor een reeks afpersingen, oplichtingen en diefstallen. Eén van de slachtoffers is een Puttenaar, aldus het Openbaar Ministerie

De Arnhemmers gingen volgens de rechtbank tussen december 2019 en maart 2020 doelbewust en planmatig te werk door op datingsite Bullchat contact met de slachtoffers te zoeken en met hen af te spreken. 

,,Vervolgens confronteerden zij de slachtoffers in hun eigen woning met de indringende mededeling dat zij als pedofiel betrapt zouden worden of dat er aanleiding was om de slachtoffers van kinderpornobezit te verdenken. De Arnhemmers deden zich daarbij voor als medewerkers van de politie of de datingsite. De slachtoffers werden lange tijd in hun eigen woning in hun bewegingsvrijheid beperkt. Deze zeer intimiderende handelwijze leidde telkens tot een zware mentale druk op de slachtoffers. Zo zwaar, dat zij hun bankgegevens deelden. De Arnhemmers lieten het hier niet bij. Uit de woningen namen zij iedere keer ook (waardevolle) goederen weg’’, aldus de rechtbank in een persbericht.

STRAFFEN De 31-jarige Arnhemmer werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier jaar. Dit is korter dan de eis van de officier van justitie, omdat de rechtbank minder feiten bewezen vindt dan de officier van justitie.

De 20-jarige man kreeg een celstraf van drie jaar opgelegd, waarvan één jaar voorwaardelijk. Dit is hoger dan de eis van justitie, omdat de rechtbank deze straf meer in overeenstemming vindt met de feiten en de straffen die in soortgelijke zaken worden opgelegd.

De 21-jarige man werd veroordeeld tot dertig maanden cel, waarvan tien voorwaardelijk. De straf is gelijk aan de eis van de officier van justitie.

Tot slot moeten de Arnhemmers aan twee slachtoffers een schadevergoeding betalen van in totaal ruim 2.800 euro.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie