Afbeelding
Gemeente Putten

Fontanusplein 1: Gemengde gevoelens

26 mei 2021 om 10:00 Politiek

Landelijk daalt het aantal besmettingen en er worden minder mensen opgenomen in de ziekenhuizen. Dat maakt dat wij weer naar de sportschool mogen, de attractieparken opengaan en de terrassen langer openblijven. Dat is goed nieuws. Tegelijkertijd heb ik ook zorgen. Want het aantal besmettingen in Putten blijft hoog. Ook worden er nog iedere week plaatsgenoten opgenomen in het ziekenhuis. Dit alles zorgt voor gemengde gevoelens.

RANGLIJST Zoals u misschien weet maakt Putten deel uit van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland. Kortweg de VNOG. Binnen die regio werken 22 gemeenten samen. Samen met Winterswijk voeren wij de ranglijst aan van gemeenten met de meeste besmettingen. De afgelopen periode was er sprake van zes tot tien besmettingen per dag. Daar waar landelijk 11 à 12% van de afgenomen testen positief zijn, haalt Putten soms de 16%. Met dit alles kleurt Putten donkerrood op de coronakaart. Donkerrood staat voor zeer ernstig.

OORZAAK Deze verontrustende cijfers zijn voor mij aanleiding geweest om nader in contact te treden met de VNOG en dan met name met de GGD. Uit dat contact is mij gebleken dat in Putten geen sprake is geweest van aantoonbaar omvangrijke besmettingshaarden. Wel werd mij van de zijde van de GGD meegedeeld dat het vooral inwoners onder de 40 jaar zijn die positief worden getest.

NIET GOED Zoals aangeven bezorgen deze cijfers mij gemengde gevoelens. Ik ben blij dat wij allemaal weer wat meer mogen. Winkeliers, horecaondernemers en verenigingen houden zich alleszins behoorlijk aan de voorwaarden, zo zie ik met eigen ogen. En tegelijkertijd gaat het gewoon niet goed met de besmettingscijfers. Dat is voor mij reden om u allen – en in het bijzonder onze jongere inwoners – te vragen om het hoofd er goed bij te houden.

LASTIG Dus houd afstand, vermijd menigtes, laat u testen bij verkoudheid. En als u positief getest bent, blijf dan thuis. Dat is, mede in het licht van de positieve landelijke ontwikkelingen, een lastige boodschap. Dat begrijp ik heel goed. Ik hoop ook echt dat dit laatste keer is dat ik u met deze boodschap confronteer. Ook uw burgemeester is echt klaar met corona.

Nog even volhouden!

H.A. Lambooij, burgemeester

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie