Afbeelding

Fabrieksterrein: Grote boodschap kopiëren

25 mei 2021 om 13:30 Column

Vorige week stond in de informatiepagina’s van de gemeente in deze krant een oproep om geen vochtige toiletdoekjes in het toilet te gooien. Daaronder stond een stuk geschreven over de reden en de achtergrond van de oproep met een foto van een vastgelopen rioolgemaal. De foto bij de oproep kwam mij bekend voor en dus heb ik zitten graven in mijn geheugen. Waar heb ik dat beeld eerder gezien?

Misschien was dat bij een rioolwaterzuivering. Ik ben er twee keer geweest. De eerste keer was zo’n dertig jaar geleden in Harderwijk met een schoolexcursie. Daar kregen we een standaardrondleiding waarin we vooral dichte leidingen en al relatief schoon water te zien kregen. Als je alleen dat ziet, dan denk je dat het wel meevalt met wat er onder andere vanuit onze huizen in het riool terechtkomt. Een paar jaar geleden heb ik een wat uitgebreidere rondleiding gekregen op de rioolwaterzuivering in Amersfoort. Daar gingen exclusief wat putten en deksels open van wat er vanuit het riool de zuivering binnenkomt. Laat ik het zo zeggen dat daardoor op z’n minst gezegd alle zintuigen geprikkeld worden en word je vooral ook met je neus op de feiten gedrukt. Je wilt niet weten wat daar allemaal voorbij komt drijven en eruit gehaald wordt, ook aan op dat moment niet meer zo verfrissende toiletdoekjes.

De oproep van de gemeente om geen vochtige toiletdoekjes in het toilet te gooien kan wat dat betreft niet vaak genoeg herhaald worden. En dat herhalen is ook letterlijk gebeurd. Dezelfde tekst en waarschijnlijk ook de foto die ik herkende is in maart 2017 ook gebruikt op de gemeentelijke informatiepagina. Het gevaar bij zo kopiëren en plakken is dat je teksten opnieuw gebruikt die niet meer kloppen. Dat is hier ook gebeurd. Hoewel… voor de meeste Puttenaren zal de tekst niet meer kloppen. Er wordt namelijk aangeraden om de vochtige toiletdoekjes in de luierafvalzak te gooien. Die luierafvalzakken worden echter al bijna anderhalf jaar niet meer verkocht en zullen de meeste Puttenaren niet meer hebben. De luierafvalzakken mogen nog wel gebruikt worden en wij gebruiken onze ooit ingeslagen voorraad nog steeds voor de luiers van de jongste. Dus voor ons klopt de oproep nog. Over een paar maanden zijn die bij ons ook op. Dan ontkomen we er ook niet aan om die doekjes zoals iedereen gewoon in het restafval te gooien.

Hoe dan ook: de (grote) boodschap lijkt me duidelijk. Iets te snel kopiëren en plakken kan de beste overkomen. Hoe dan ook: de (grote) boodschap lijkt me duidelijk. Iets te snel kopiëren en plakken kan de beste overkomen, toch?

Martijn Fabriek

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie