Afbeelding
© Tim van Donkersgoed

Commissie verdeeld over voorkeurslocaties tijdelijke woningen

31 mei 2021 om 10:03 Wonen

PUTTEN Het bouwen van 45 tijdelijke woningen aan de Huybertsenweg (25) en op het perceel tussen de Bijsterenseweg en de Nijkerkerstraat (20) is nog geen gelopen race. Dat bleek donderdagavond tijdens de commissievergadering ruimte.

Zoals de afgelopen weken bekend werd, viel het collegevoorstel om op korte termijn plannen uit te werken voor de bouw van in totaal 45 tijdelijke woningen op een perceel tussen de Bijsterenseweg en de Nijkerkerstraat en een perceel aan de Huybertsenweg bij de omwonenden niet in goede aarde. Ook de commissieleden twijfelen over de zorgvuldigheid van dit proces. Vier insprekers gaven aan dat ze begrepen dat er ruimte in Putten gecreëerd moet worden voor tijdelijke woningen en allen erkennen dat de woningnood in hoog is. Toch zijn de locaties die het college voorstelt wel een heikel punt. In het verleden zijn er afspraken met de diverse buurtbewoners gemaakt dat er, in de toekomst, op de beide locaties niet gebouwd zou worden. Dit omdat de gemeente Putten het openbaar groen ook hoog in het vaandel heeft staan.

DRAAGVLAK De commissieleden hadden veel vragen voor wethouder ’t Jong. Erik van Hemel van de ChristenUnie gaf aan geen tegenstander van flexwonen te zijn, maar wil wel dat er zorgvuldige besluitvorming aan vooraf gaat. ,,Zijn we secuur genoeg geweest. Zien we geen andere locaties over het hoofd. De weerstand of het ontbrekende draagvlak bij de omwonenden kunnen we tackelen door een andere locatie te zoeken.”

DADEN Jan van Meerveld (CDA) geeft aan: ,,De woningnood is groot in Putten en starters op de woningmarkt hebben het extreem moeilijk. We dragen verantwoordelijkheid om mensen te huisvesten. Wij steunden de motie ‘Flexwonen, geen woorden maar daden’ en de daden volgen nu. Gaan we nu weer terug naar geen daden maar praten. Het college doet precies wat de raad wenst. Aan ons de taak om te besluiten of dit goed is voor heel Putten. Als CDA zijn we wel op zoek naar robuustere tegenargumenten van de omwonenden dan ‘not in my backyard’.”

PROCEDURES Henk Koornneef van Gemeentebelangen denkt dat de snelheid wel uit het collegevoorstel zal gaan als de bewoners procedures gaan starten. ,,Als we tot de Raad van State gaan wordt het een lang proces en dan staan die tijdelijke woningen er voorlopig nog niet. Wellicht een idee om het voorstel door het college terug te laten nemen. Drie jaar hoorden we niets van het college en nu ligt er ineens een compleet voorstel. Het college heeft duidelijk haast en wil niet te veel tijd verliezen aan de besluitvorming. Maar waarom zijn deze locaties bij uitstek geschikt. Putten Zuid biedt kansen, maar daar praten we al over sinds 2015. Het wordt tijd dat daar iets gebeurd. We moeten door met een spoedige voortgang van reguliere woningbouw. Is het niet vreemd om flexwoningen te bouwen op een plek die groen moest blijven. Flexwoningen zijn tijdelijk en daarna worden de locaties weer in de oorspronkelijke staat teruggebracht. Maar hoe tijdelijk is tijdelijk. Laten we eerst eens meerdere locaties zoeken en dat met elkaar bespreken. Ik denk dat er echt wel locaties zijn waar meer draagvlak voor te vinden is. We staan nu 1-0 achter en het college staat recht tegenover de bewoners. Had het geholpen als we eerder met de omwonenden in gesprek waren gegaan.”

PUTTEN ZUID De Jong van de SGP vindt dat er genoeg reuring is ontstaan over dit voorstel. ,,Het belang van flexwonen is er zeker. Dat geven de buurtbewoners ook aan. Er zijn nu twee locaties naar voren gekomen, maar welke zoekcriteria zijn gebruikt? Is het mogelijk om te zoeken naar een locatie waar we meer draagvlak voor kunnen vinden of is dat niet te doen? Kunnen we bijvoorbeeld alvast een plek uit Putten Zuid plukken en daar tijdelijke woningen neerzetten? In hoeverre is de realisatie haalbaar als we kijken naar de mogelijke procedures die er worden gestart. De voorkeurslocaties liggen dicht bij elkaar, wordt het niet te druk in deze omgeving?”

AFWEGINGEN Ook Kamphuis van Wij Putten refereert naar de motie waarin het college werd opgeroepen om tempo te maken met de realisatie van flexwoningen. ,,Tijdelijke woningen zijn belangrijk voor mensen waarvoor nog geen woning beschikbaar is. Er zijn lange wachttijden voor de sociale huur en wij willen graag voor deze mensen opkomen. We moeten concreet worden en het college geeft gehoor aan onze motie. Er zijn meerdere locaties onderzocht en het college geeft de voorkeur aan deze twee. Maar waarom zijn deze twee locaties het meest geschikt? Overige locaties zoals de riool overstort aan de Oude Rijksweg, het parkeerterreintje en de showroom aan de Achterstraat en de Ambachtstraat zijn niet onder de loep genomen. Wellicht kan er ook wel een locatie in Putten Zuid worden gevonden? Wij willen eerst grip krijgen op de afwegingen die zijn genomen voor deze twee locaties. Is wellicht de snelheid van realisatie doorslaggevend geweest? Dat zijn voor ons cruciale vragen. In het voorstel wordt gesproken over een zeer zorgvuldig traject, maar de omwonenden voelen zich overvallen. Was het traject wel zorgvuldig genoeg. Wij hebben nog veel vragen en de antwoorden moeten ons gaan helpen om een goede afweging te maken. In deze fase zeggen we geen nee, maar we zijn ook zeker niet overtuigd dat de tijdelijke woningen op die plekken moeten komen.”

SNEL SCHAKELEN Wethouder ’t Jong reageert: ,,We hebben een kleine vier jaar geleden een gebiedsvisie neergelegd waar dit voorstel niet in past. Dat geef ik wel toe. De wens voor het bouwen van flexwoningen ligt er al wat langer. We zullen creatief moeten zijn. Er zijn brainstormsessies geweest en daarbij zijn deze locaties op tafel gekomen. Uit uw motie ‘flexwonen, geen woorden maar daden’ is gebleken dat de noodzaak van flexwonen groot is en dit niet bij woorden te laten maar ook tot daden te komen. Dat hebben we met dit voorstel geprobeerd. Het zoeken naar draagvlak bij de omwonenden had misschien wel anders gemoeten. Maar we hebben ervoor gekozen om geen brede maatschappelijke discussie te voeren over de locatie. Ik kan geen locatie bedenken waar geen weerstand zal zijn. Er zijn schetsen gemaakt over de mogelijke invulling en daar voeren we graag het komende half jaar gesprekken over met de omgeving. We hopen aan het einde van dit jaar wel dat er een aanvraag omgevingsvergunning ligt. De keuze van de locatie is onder meer dat we daar snelheid kunnen maken. We hebben deels de grond al in ons bezit en dat scheelt veel tijd. Ook qua infrastructuur en overige voorzieningen kunnen we op deze locaties snel schakelen. De overig genoemde locaties zijn niet op korte termijn kansrijk. De bewoners zijn er goed in geslaagd om hun bezwaar duidelijk te maken en ik begrijp hun zorgen. Iedereen reageert afwerend bij een dergelijke verandering. Ik ga graag met de buurt in gesprek om te kijken waar we elkaar kunnen vinden. Misschien gaan we wel heel lang procederen, maar ik heb niet het idee dat dat op een andere locatie beter zal gaan. Ook op andere locaties is er een risico op procedures. Omdat de woningnood zwaarwegend en heel hoog is kunnen we van de eerdere gebiedsvisie afwijken.”

Donderdag 10 juni neemt de gemeenteraad een besluit over dit collegevoorstel.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie