Gemeente Putten
Gemeente Putten Facebook

Onderzoek naar woonbeleid

2 juni 2021 om 13:54 Lokaal Deel je nieuws

In de gemeenten Nunspeet, Putten. Oldebroek en Elburg gaat de samenwerkende Rekenkamercommissie onderzoek doen. Deze keer gaat zal het gaan om het woonbeleid in de vier gemeenten. Nu is het misschien niet echt opgevallen, maar de landelijke media hadden ook iets over het woonbeleid. 

Minder grondaankoop
BNR had vandaag een artikel waarin werd gemeld dat gemeenten minder grond aankopen, juist op het moment dat een dringend woningtekort is. Eigenlijk is de oplossing voor het probleem van woningtekort toch best wel simpel. Gewoon grond aankopen, zodat er sneller en meer gebouwd kan worden.

Op de site Vastgoed Actueel wordt verwezen naar een rapport van Deloitte. Het rapport zegt dat gemeenten de afgelopen jaren minder grond hebben aangekocht, terwijl de vraag naar woningen steeg. Tot aan de financiële crisis van 2008 - 2009 werd flink wat grond gekocht door de gemeenten. Maar door de problemen zijn de gemeenten voorzichtiger geworden met het aankopen van grond. Deloitte meldt dat tussen 2012 en 2018 de afname van grondposities gedaald is met 50 procent.  

Rekenkamercommissie
En nu komt de samenwerkende Rekenkamercommissie met een onafhankelijk onderzoek. Het uitgangspunt hierbij is dat de gemeenteraden nog beter kunnen gaan functioneren. Het onderzoek gaat om het woonbeleid. In het woonbeleid wordt vastgelegd hoe gemeenten aan passende woningen voor elke inwoner werkt.

Gemeente Putten
De gemeente Putten heeft een document opgesteld, ‘Werken aan het Puttens Palet, Woonvisie 2020 - 2025’. In deze woonvisie is beschreven wat men wil op het terrein van het wonen. Dit is nodig om de woondoelen te realiseren. 

Daarnaast is er het Coalitieakkoord Bouwen aan Putten. Hierin is vastgelegd dat Putten doorgaat “ … met het bouwen van woningen van goede kwaliteit, op de juiste locaties en passend binnen de mogelijkheden van de inwoners … “ Er worden nieuwe locaties voorbereid, zodat ook na 2025 genoeg onderdak geboden kan worden aan de ‘nieuwe generatie woningzoekenden’. 

De vraag die de Rekenkamercommissie mogelijk voorgeschoteld gaat krijgen, is hoe Putten staat in het hele verhaal. Wordt er minder grond aangekocht en loopt de gemeente achter op de planning of hanteert de gemeenteraad datgene wat in de Woonvisie en het Coalitieakkoord is vastgelegd? Het wachten is op de uitslagen van de Rekenkamercommissie, die aan het eind van het jaar met de resultaten naar buiten gaat komen. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie