Eén van de talrijke nieuwe miniatuur-diorama's.
Eén van de talrijke nieuwe miniatuur-diorama's. Henk Hutten

Zandsculpturenfestijn weer open: ‘Dit heeft nog niemand gezien’

7 juni 2021 om 08:33 Activiteiten

GARDEREN De opening was niet zoals gebruikelijk in april vorig jaar, maar begin juni. Daarna volgden ondanks de coronabeperkingen mooie maanden met tienduizenden bezoekers. Maar in december besloot het kabinet tot een strenge lockdown. Ook voor de twaalfde editie van het Veluws Zandsculpturenfestijn was dat een zware domper. Het goede nieuws is dat de landelijke publiekstrekker bij De Beeldentuin in Garderen sinds zaterdag 5 juni weer is geopend. Met bijzondere verrassingen voor de bezoekers.

Het is een jaar later, maar ‘75 jaar bevrijding’ is nog steeds het centrale thema. De overdekte entree is hetzelfde gebleven, met onder meer een groot zandsculptuur van D-Day in juni 1944, waarmee de bevrijding van Europa op de stranden van Normandië begon.

Het buitenterrein is de afgelopen maanden compleet op de schop gegaan, vertelt Erik van Ee. ,,De sculpturen brokkelen ondanks een vernislaag na verloop van tijd af, dus we moesten alles opnieuw opbouwen.’’

DAKTUIN De meeste sculpturen zijn teruggekeerd, maar er zijn ook enkele nieuwe kunstwerken. Een blikvanger is een imposante creatie met een een mini-daktuin, samengesteld door medewerkers van tv-programma De Grote Tuinverbouwing. Zij hebben ook voor de totale ‘groenaankleding’ van het terrein gezorgd. Zaterdag 12 juni is daar bij SBS6 een uitzending over te zien. Onder de daktuin zijn in zand grote portretten zichtbaar van onder anderen koningin Wilhelmina, de Engelse ‘oorlogspremier’ Churchill en legerleiders Montgomery en Eisenhower.

SLAG OM ARNHEM Enkele andere opzienbarende sculpturen tonen de Slag om Arnhem, de aanval door Japan op de Amerikaanse marinebasis Pearl Harbor en een alternatieve Nachtwacht in zand met hoofdrolspelers uit de oorlog. Er zijn verder talrijke kleinere zandkunstwerken met bijvoorbeeld Anne Frank en de Big Ben in Londen, maar ook over razzia’s, jodenvervolging en de verschrikkingen van Auschwitz. Daartussen staan oude legervoertuigen, poppen met originele kleding uit de oorlogsjaren en allerlei gebruiksvoorwerpen.

MINIATUUR-DIORAMA’S Volledig nieuw is een overdekt gedeelte met miniatuur-diorama’s. ,,Bezoekers zullen echt verrast zijn’’, voorspelt Erik. ,,Dit is de oorlog en de bevrijding in het klein. Alles is driedimensionaal en zeer gedetailleerd uitgebeeld in een mix van klei en zand. Je kunt er uren naar kijken. Bij het bombardement van Rotterdam stijgt zelfs rook op uit het puin. Dit heeft nog niemand gezien, ik ben zelf ook elke keer weer verrast als ik hier loop.’’

TOT EIND DECEMBER Het zandsculpturenfestijn heeft vorig jaar ondanks de coronaperikelen nog circa 90.000 bezoekers getrokken, maar dat is minder dan de helft dan in 2019. ,,We willen deze tentoonstelling daarom het liefst tot eind december open houden’’, zegt Erik. ,,Een winterfair komt er dit jaar niet, maar dan zorgen we voor kerstsfeer bij de zandsculpturen.’’

Tickets met een tijdslot zijn alleen online te bestellen via www.zandsculpturen.nl. Het Veluws Zandsculpturenfestijn is op zondag gesloten.

Eén van de talrijke nieuwe miniatuur-diorama's.
Eén van de talrijke nieuwe miniatuur-diorama's.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
zandsculpturen Beeldentuin Garderen
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Zandsculptuur met daktuin.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie