Bloeiende duizendknoop.
Bloeiende duizendknoop. BDUmedia

Putten gaat inwoners informeren over aanpak duizendknoop

24 juni 2021 om 07:12 Natuur en milieu

PUTTEN De gemeente Putten gaat een speciale pagina maken op haar website met informatie voor inwoners over bestrijding van zogenoemde invasieve exoten. De bekendste zijn Aziatische duizendknopen, meestal benoemd als Japanse duizendknoop. 

Als deze planten, die niet van nature in Nederland voorkomen, ergens groeien, zijn ze door hun groeikracht erg moeilijk weer weg te krijgen. Ze verdringen inheemse soorten en kunnen door sterke wortels en stengels schade veroorzaken aan leidingen, wegen en gebouwen.

De aanpak van duizendknopen staat centraal in een gebiedsplan over invasieve exoten dat Putten met subsidie van de provincie heeft laten maken door adviesbureau Ecogroen. In het Puttense plan gaat het alleen over plantensoorten.

ONDER CONTROLE In een brief aan de gemeenteraad stelt het college dat de meeste haarden van exoten ,,goed onder controle’’ zijn. ,,Het risico zit voornamelijk in het ontstaan van nieuwe, onbekende haarden. Het is daarom belangrijk inwoners te informeren over het belang van exotenbestrijding. Bewoners zijn onze ogen in het veld.’’

Tijdig melden, maar ook de juiste handelwijze om duizendknopen en andere uitheemse planten in bijvoorbeeld eigen tuin te verwijderen, zijn zeer belangrijk om verspreiding tegen te gaan, benadrukt het college. ,,Daarom zullen wij een speciale webpagina inrichten om bewoners te leren exoten te herkennen en erop aan te dringen hier op een juiste manier mee om te gaan: melden of op een juiste manier afvoeren.’’ Dit wordt dan ook gecommuniceerd via de gemeentepagina’s in De Puttenaer en mogelijk via een informatiefolder.

GLYFOSAAT De gemeente laat duizendknoop sinds 2018 bestrijden met ,,de toegestane hoeveelheid’’ van het chemische bestrijdingsmiddel glyfosaat, ook bekend als Roundup. ,,Dankzij de inzet van glyfosaat is duizendknoop al op meerdere plekken verdwenen’’, schrijft het college. ,,In de toekomst zullen we met het oog op duurzaamheid en milieu moeten overwegen over te stappen op alternatieve bestrijding.’’ 

Volgens adviesbureau Ecogroen kan dat milieuvriendelijk door uitgraven of ontwortelen (eliminatie groeiplaatsen) of door de planten meerdere keren per jaar uit te steken of uit de grond te trekken (uitputten groeiplaatsen). Daarnaast is controle nodig op eventuele hergroei.

ANDERE EIGENAREN In het gebiedsplan staat dat er binnen de gemeente Putten vijftig groeilocaties van Aziatische duizendknopen bekend zijn. ,,De kleinere groeiplaatsen liggen met name op gemeentegrond, terwijl de grotere groeiplaatsen zich veelal op terrein van andere eigenaren bevinden. Er is op dit moment geen samenwerking met bijvoorbeeld Rijkswaterstaat, ProRail, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer, om de problematiek met duizendknopen gezamenlijk aan te pakken’’, constateren de onderzoekers van Ecogroen. 

Het advies aan de gemeente luidt dan ook om ook deze grondeigenaren aan te zetten tot actie. En om (piket)paaltjes te plaatsen om de huidige verspreiding te markeren. ,,Zo kan uitbreiding gemakkelijk worden gemonitord.’’

REUZENBEREKLAUW Naast duizendknoop zijn er ook andere invasieve exoten in Putten, zoals de reuzenberenklauw, de reuzenbalsemien, ambrosia, hemelboom en diverse waterplanten, waaronder de waterwaaier. ,,Binnen de gemeente zijn deze soorten op weinig plekken aanwezig’’, aldus Ecogroen. ,,En wanneer ze wel aanwezig zijn, is dat vaak in lage dichtheden. Voor deze soorten geldt dat de gemeente de verspreiding en uitbreiding in de gaten houdt en indien nodig direct actie onderneemt.’’

Lees hier het gebiedsplan.

De duizendknoop bloeit in augustus en september met crèmewitte bloemen.
Jonge plantjes duizendknoop in het voorjaar.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie