Marieta Peek van Woningstichting Putten en wethouder Bert Koops ondertekenen het convenant waarin gezamenlijke afspraken staan die huurschulden moeten helpen voorkomen.
Marieta Peek van Woningstichting Putten en wethouder Bert Koops ondertekenen het convenant waarin gezamenlijke afspraken staan die huurschulden moeten helpen voorkomen. Gemeente Putten

Gemeente Putten werkt samen met Woningstichting Putten om huurschulden te voorkomen

25 juni 2021 om 11:23 Wonen

PUTTEN Gemeente Putten en Woningstichting Putten maken zich samen sterk voor het eerder signaleren en aanpakken van beginnende schulden. Ook de gemeenten Nunspeet, Elburg en Oldebroek gaan samenwerken met woningcorporaties DeltaWonen, Omnia Wonen en UWOON. De bestuurders van deze organisaties ondertekenen een convenant waarin gezamenlijke afspraken staan.

Steeds meer huishoudens hebben te maken met financiële problemen. De gemeenten staan voor een samenleving waarin iedereen meetelt en meedoet. Daarvoor is het nodig dat je financiële situatie stabiel is. Zodat je je levensbehoeften kunt betalen, maar ook dat je voldoende financiële rust ervaart, zelfs tijdens een schuldregeling.

De woningcorporaties maken zich hard voor een samenleving die niemand uitsluit. Zo zetten zij zich in voor het verminderen van het aantal deurwaarde-procedures en het voorkomen van (dreigende) huisuitzettingen.

GEZAMENLIJKE AANPAK Met hetzelfde doel voor ogen hebben de gemeenten en de woningcorporaties afgesproken om samen te werken aan het voorkomen en het structureel oplossen van problematische schuldsituaties.

Wanneer een inwoner, na betalingsherinneringen en contact met de woningcorporatie, de huur niet heeft betaald, dan wordt dit door de corporatie gemeld bij de gemeente. Tenzij de huurder hier bezwaar tegen maakt. De gemeente komt dan in actie. De gemeente neemt contact op met de betreffende inwoner en biedt een passende ondersteuning aan. Samen met de inwoner wordt gekeken wat er nodig is om de financiële problemen op te lossen. Uiteraard kan de inwoner zelf bepalen of hij of zij gebruik wil maken van de aangeboden ondersteuning van de gemeente. De corporaties zijn daarnaast erg actief om te voorkomen dat huurders met achterstanden verder in de problemen komen. Zo zijn er betalingsregelingen mogelijk en sommige corporaties bieden een budgetcoach aan.

VROEGSIGNALERING Deze vorm van schuldenpreventie wordt vroegsignalering genoemd. Vanaf 1 januari 2021 is de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening gewijzigd. Gemeenten zijn vanaf die datum verplicht om actie te ondernemen als het gaat om vroegsignalering van schuldenproblematiek. De samenwerking met de woningcorporaties maakt onderdeel uit van een bredere aanpak. De gemeente ontvangt ook betalingsachterstanden van zorgverzekeraars, energieleveranciers en het waterbedrijf.

In de wijziging van deze wet is ook de grondslag voor het ontvangen en verwerken van gegevens (AVG) over betalingsachterstanden vastgelegd.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie